Aproape un miliard de oameni sunt eligibili pentru a vota în cel mai mare exercițiu democratic din lume - alegerile legislative din India, care vor fi câștigate, potrivit sondajelor de opinie, de naționaliștii premierului Narendra Modi, scrie Reuters.

Campanie electorala în India Foto: Sam PANTHAKY / AFP / Profimedia

India începe să voteze vineri în cadrul alegerilor parlamentare, care se vor desfășura pe un teritoriu uriaș, din Himalaya până în junglă, și ar trebui să aducă la urne aproape un miliard de persoane, care vor alege 543 de membri ai camerei inferioare a legislativului.

Sondajele de opinie sugerează o victorie facilă a naționaliștilor din Partidul Bharatiya Janata, al premierului Narendra Modi, atunci când rezultatele vor fi anunțate, pe 4 iunie.

Dar între ziua în care primul vot va fi exprimat și cea în care va începe numărătoarea oficială vor trece mai bine de șase săptămâni.

De ce durează așa de mult acest exercițiu democratic?

Șapte etape ale votului

Ciclul electoral se întinde pe parcursul a 44 de zile, lung chiar și după standardele Indiei, deoarece votul din 2019 a durat 39 de zile.

Alegerile din acest an vor fi al doilea cel mai lung scrutin din India.

Primul exercițiu democratic de după obținerea independenței a durat patru luni, de la 25 octombrie 1951 la 21 februarie 1952.

În acest an, indienii vor avea șapte zile propriu-zise de vot, iar în prima fază, cea de vineri, oamenii vor vota pentru 102 circumscripții electorale din întreaga țară. Ultima zi de votare este 1 iunie, pentru 57 de circumscripții.

Toate voturile vor fi numărate împreună pe 4 iunie.

Numărul de alegători a crescut substanțial de la ultimul scrutin

Dimensiunea țării și a populației reprezintă principalele motive pentru care alegerile generale durează atât de mult.

Numărul alegătorilor eligibili din India, de 968,6 milioane, este de mai bine de două ori mai mare decât populația Uniunii Europene, de 448 de milioane.

Acest număr a crescut cu 8% de la alegerile din 2019 și până în prezent.

Cu o populație estimată la peste 1,4 miliarde de locuitori, India a depășit anul trecut China, devenind cea mai populată țară din lume.

Un teritoriu uriaș

Unele dintre cele 28 de state și opt teritorii ale Indiei finalizează votul într-o singură fază, dar în statele mai mari, unele circumscripții electorale votează la date diferite.

De exemplu, statul nordic Uttar Pradesh, cu o populație de peste 230 de milioane de locuitori și 80 de membri ai parlamentului, mai mult decât orice alt stat, va vota în fiecare zi electorală.

Comisia electorală gestionează acest exercițiu masiv prin decuparea unor circumscripții de vot mai mici, limitând fiecare secție de votare la cel mult 1.500 de alegători înregistrați.

Acest lucru presupune ca organismul de supraveghere să înființeze mai bine de un milion de secții de votare în acest an, în locații precum clădirile guvernamentale și școlile care sunt cele mai apropiate de majoritatea alegătorilor.

Măsuri speciale de securitate

Incidentele violente și acuzațiile de fraudare a voturilor au marcat istoria alegerilor din India, dar recent au existat mai puține astfel de cazuri.

Cu toate acestea, pentru a se asigura că alegerile sunt libere, corecte și se desfășoară fără probleme, peste 300.000 de membri ai personalului federal de securitate sprijină forțele de poliție controlate de guvernele statelor.

Intervalele dintre scrutine permit acestui personal să aibă timp să se deplaseze prin țară.

Forțele de securitate îi păzesc pe funcționarii electorali care duc mașinile de vot la secțiile de votare și apoi păstrează dispozitivele în siguranță până în ziua numărătorii pentru a menține integritatea alegerilor.