Carabinierii italieni au arestat săptămâna trecută un fugar aflat pe lista „most wanted” (cei mai căutați) a Statelor Unite, el fiind reținut în Piața Sfântul Petru din Roma în timp ce avea asupra sa 3 cuțite ascunse, a declarat joi o sursă judiciară citată de Reuters.

Carabinieri in Piata Sfantul Petru din RomaFoto: Giuseppe Ciccia / Alamy / Profimedia Images

Sursa a precizat că fugarul, aflat în continuare în custodia poliției italiene, este Moises Tejada, inclus pe lista „most wanted” de statul New York. Serviciul pentru penitenciare din acest stat american îl cataloghează pe Tejada drept „violent”.

Sursa judiciară a confirmat pentru agenția Reuters informația privind arestarea sa după ce ea a fost publicată inițial de ziarul italian La Repubblica.

Tejada a fost arestat după ce a atras suspiciunea polițiștilor, aceștia descoperind asupra sa cuțite cu lama de 20 de centimetri. El a fost arestat miercurea trecută în Piața Sfântul Petru, în ziua în care papa Francisc și-a ținut audiența generală și într-un moment în care piața era plină de turiști și pelerini.

Agenția Reuters notează că nu este clar dacă Tejada, care a fost condamnat pentru jaf și răpire, a reprezentat vreun pericol pentru suveranul pontif. Investigatorii au descoperit că el sosise recent la Roma din Republica Moldova, după ce anterior petrecuse timp în Ucraina.

La Repubblica a scris că el le-a spus anchetatorilor că s-a aflat în Ucraina din 2022 și că a luptat de partea ucrainenilor împotriva invaziei ruse.

Autoritățile italiene așteaptă o solicitare formală a SUA privind extrădarea sa.