Björn Höcke, unul din cei mai influenți lideri ai formațiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), s-a prezentat luni în fața unui tribunal din Halle care judecă dosarul în care este acuzat de utilizarea sloganului nazist „Totul pentru Germania” în timpul unui miting electoral, relatează The Guardian.

Bjorn HockeFoto: FABRIZIO BENSCH / AFP / Profimedia

În vârstă de 52 de ani, Höcke este liderul filialei regionale AfD din statul Turingia, estul Germaniei. Deși nu a fost niciodata recunoscut formal ca lider național, fostul profesor de istorie este foarte influent în partid. În cei 11 ani de existență, AfD s-a îndreptat constant spre extrema dreapta și a eliminat mai mulți lideri moderați.

Höcke va răspunde acum în instanță pentru acuzația de folosire a simbolurilor unei organizații neconstituționale. Dacă este găsit vinovat, liderul extremist poate primi o amendă sau o condamnare de până la trei ani de închisoare.

El este acuzat că a încheiat un discurs susținut în Mersburg în 2021 cu sloganul nazist: „Totul pentru Germania!”

Procurorii spun că liderul AfD era conștient de originea expresiei ca slogan al batalioanelor de asalt din perioada nazistă, cunoscute și sub denumirea de „Cămășile brune”.

Höcke a insistat într-o dezbatere avută săptămâna trecută că nu știa că este un slogan nazist și a susținut că mulți alții l-au folosit. „Toată lumea de acolo știe că este o vorbă de zi cu zi”, a spus el.

Primele patru înfățișări în istanță sunt programate să aibă loc până în 14 mai.

Prezența sa joi în fața instanței a fost întâmpinată cu proteste. Aproximativ 570 de persoane au venit să protesteze cu bannere precum „Björn Höcke este un nazist” sau „Opriți AfD!”

Controversele din jurul lui Höcke

Höcke a numit în trecut memorialul Holocaustul din Berlin „un monument al rușinii” și a cerut Germaniei „să se întoarcă la 180 de grade” în modul în care vorbește despre trecutul ei. Un tribunal al AfD a refuzat să-l excludă în 2018.

În 2019, televiziunea de stat ZDF a început cu un segment în care un număr de politicieni AfD primesc un citat din Höcke și sunt întrebați dacă provine de la colegul lor de partid sau din cartea Mein Kampf, manifestul politic al lui Adolf Hitler.

Cinci delegați AfD au spus că nu pot spune dacă citatul „Când se ajunge la punctul de cotitură, atunci noi germanii nu vom face lucrurile pe jumătate, vom arunca mormanele de gunoi ale modernității” a fost rostit de Höcke sau Hitler, iar un delegat a spus că citatul pare mai degrabă să fie din Mein Kampf.

Ulterior, Björn Höcke a amenințat cu „consecințe masive” un jurnalist ZDF care a refuzat să reia interviul după o serie de întrebări dificile.

Filiala regională AfD condusă de Höcke este una dintre cele trei care au fost monitorizate de serviciul de informații interne pentru „legături dovedide de extremism de dreapta”.

Wolfgang Schroeder, profesor de științe politice la Centrul de Științe Sociale din Belin, a precizat că Höcke a devenit o figură extrem de importantă în AfD ca o portavoce a „proiectului de radicalizare”. El a spus că persoane votează pentru AfD „o parte ca formă de protest, o parte din convingere”.

AfD este în special puternic în estul Germaniei și este pe primul loc în sondaje în Turingia, cu circa 29-31%, unde vor avea loc alegeri pe 1 septembrie.

Este puțin probabil ca vreun alt partid să fie de acord să lucreze cu Höcke pentru ca acesta să devină guvernator, dar scorurile ridicate ale AfD au făcut ca formarea unei coaliții de guvernare în stat să fie enorm de complicată.