Numele răposatului Pablo Escobar nu poate fi înregistrat în Uniunea Europeană ca marcă înregistrată, a decis miercuri Curtea Europeană de Justiție (CJUE), respingând o cerere formulată de fratele răposatului baron columbian al drogurilor, relatează Reuters.

Pablo Escobar a fost unul dintre cei mai cautati oameni din lumeFoto: Carlos Lema / AFP / Profimedia Images

Cazul a ajuns pe masa judecătorilor după ce Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) a refuzat o cerere pentru înregistrarea numelui, depusă în 2022 de Escobar Inc.

„EUIPO a concluzionat corect că acele persoane ar asocia numele lui Pablo Escobar cu traficul de droguri și narcoterorismul și crimele și suferința rezultate din acestea, mai degrabă decât cu posibilele sale fapte bune pentru săracii din Columbia”, a declarat instanța într-un comunicat de presă.

Compania Escobar Inc. a fost fondată în Puerto Rico de către Roberto de Jesús Escobar Gaviria, fratele lui Pablo Escobar. Acesta a executat o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru rolul pe care l-a jucat în imperiul infracțional construit de fratele său.

Gaviria declarase în 2020 că Escobar Inc. intenționează să lanseze un telefon smart pliabil numit „Escobar Fold 1”. În prezent compania vinde o criptomonedă numită „Escobar Cash”, potrivit website-ului organizației.

În perioada de vârf a puterii sale, Pablo Escobar a condus una dintre cele mai extinse imperii infracționale din lume, așa-zisul „Cartel Medellin”.

Averea sa, făcută din traficul de cocaină, a fost estimată de Forbes în 1987 la peste 3 miliarde de dolari, deși alte estimări afirmau că aceasta era mult mai mare.

Mii de persoane au murit în violența declanșată de carteluri atât înainte, cât și după moartea sa în 1993, când a fost ucis de forțele de securitate columbiene.