Comisia de autodeterminare și medicină a reproducerii, desemnată de guvernul german, și-a prezentat luni raportul final, în care propune liberalizarea extinsă a drepturilor la avort, inclusiv plata prin casele de asigurări de sănătate. În coaliția de guvernare, în special Verzii sunt în favoarea reformei. CDU, aflat în opoziție, are îngrijorări, iar Statul Liber Bavaria spune un hotărât NU.

Protest anti avort in GermaniaFoto: Alexander Pohl / Zuma Press / Profimedia

Riscul conflictului social

Liderul creștin-democraților germani, Friedrich Merz, a declarat săptămâna trecută că speră foarte mult ca Olaf Scholz (SPD), cancelarul în funcție, să aibă puterea de a descuraja coaliția de guvernare, în demersul acesteia de a provoca în țară un alt conflict social major.

“Dar se pare că acest lucru cu greu poate fi evitat”, explică Merz, pentru Die Welt. “După ce a fost votată controversata lege a autodeterminarii, prin care bărbații se pot declara femei și invers, printr-un act verbal, acum e pusă la încercare și legislația anterioară a avortului”.

Prima referire a lui Merz vizează legea conform căreia transsexualii, inter-sexualii și non-binarii au opțiuni mult simplificate în recunoașterea lor ca atare, lege care a trecut în 12 aprilie de votul din Bundestag.

Potrivit acesteia, “în viitor, nu va mai fi necesară o decizie judecătorească cu privire la cerere - așa cum se prevedea în Legea privind transsexualii, aplicabilă anterior. De asemenea, este eliminată necesitatea obținerii a două rapoarte de expertiză. Astfel se anulează o cerință legală, care a fost adesea percepută ca degradantă, de către cei afectați. În schimb, o auto-dezvăluire cu auto-asigurare va fi suficientă, în viitor”.

Extinderea prevederilor legii actuale a avorturilor

În Germania, avorturile sunt reglementate în prezent în Codul Penal și sunt, în general, pedepsite. Totuși, Codul Penal prevede și excepții: avorturile în primele douăsprezece săptămâni de sarcină sunt de fapt posibile fără penalizare, dacă femeia a solicitat în prealabil consiliere.

Dacă există anumite motive medicale, sau după viol, femeile însărcinate pot face avort fără a comite o infracțiune. Comisia numită de guvernul federal a recomandat însă o generalizare, și anume. legalizarea avorturilor în primele luni ale sarcinii.

Potrivit comisiei de experți desemnate de guvernul federal, avortul nu ar trebui să mai fie o infracțiune penală în Germania, în viitor. „În faza incipientă a sarcinii (...) legislativul ar trebui să permită avortul, cu acordul femeii”, se arată în rezumatul acestui raport al comisiei, care a fost prezentat luni la Berlin. Experții acesteia au analizat și donarea de ovule și maternitatea surogat. Comisia consideră că ambele sunt permise, în anumite circumstanțe.

„Ilegalitatea fundamentală a avortului în faza incipientă a sarcinii (...) este insuportabilă. Legislativul ar trebui să ia măsuri aici și să facă avortul legal și nepedepsit”, a declarat luni, la Berlin, coordonatoarea comisiei responsabile de această problemă, avocata Liane Wörner, de la Universitatea din Konstanz.

Susținerea publică

Potrivit unui sondaj, majoritatea populației din Germania este în favoarea legalizării avorturilor, în primele douăsprezece săptămâni de sarcină. 72% dintre cei chestionați cred că ar fi corect dacă avortul ar fi permis fără restricții, în această perioadă. Acest lucru reiese dintr-un sondaj al institutului de cercetare a opiniei Forsa, pentru „Barometrul de tendințe” RTL/ntv, publicat luni.

Aprobarea cea mai mare este în rândul susținătorilor Partidului Verzilor, cu 82%, și cea mai scăzută în rândul susținătorilor AfD, cu 55%. În estul Germaniei, 81 %, iar în Germania de vest, 71 % sunt în favoarea unei astfel de legalizări.

Bavaria e contra

În ciuda recomandărilor comisiei de experți, Statul Liber Bavaria vrea să mențină incriminarea avortului. „Guvernul federal a inițiat o dezbatere care divizează o societate deja tulbure. Puneți în pericol coeziunea și cred că este iresponsabil. Consensul a fost găsit după mai bine de 20 de ani de certuri și lupte și creează pacea socială.”, a spus ministrul familiei din Bavaria, Ulrike Scharf (CSU), după ședința de cabinet de marți, de la München. Prin urmare, guvernul landului respinge legalizarea avorturilor - adică eliminarea secțiunii 218, din Codul penal.

Potrivit lui Scharf, în ultimii 15 ani, o singură femeie însărcinată a fost condamnată legal pentru Secțiunea 218, în Republica Federală.

Grupul parlamentar CSU intenționează să înainteze miercuri o moțiune de urgență pe această temă, parlamentului de stat. În ea se pledează pentru menținerea paragrafului de lege actual. „O problemă așa de gravă precum avortul trebuie reglementată în codul penal”, a declarat liderul grupului, Klaus Holetschek, Agenției de presă germane, dpa, citate de FAZ.

„Cu consilierea privind problemele de sarcină, a fost găsită o modalitate viabilă de a permite un avort fără penalizare, în primele douăsprezece săptămâni”, a explicat acesta.

Dar se solicită o schimbare în alt sens, a legii actuale. Conform planurilor CSU, companiile de asigurări de sănătate ar trebui să plătească pentru pilula de a doua zi pentru victimele violului, chiar și după ce împlinesc 22 de ani.

În prezent, numai persoanele asigurate au dreptul la rambursarea costului contraceptivelor prescrise, dacă au mai mult de 22 de ani. Legea nu prevede încă o excepție pentru victimele violului. În acest caz, însă, se cer a fi acoperite costurile unui avort. (foto: Traci Hahn | Dreamstime.com)