Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale Rusiei pentru înarmarea Ucrainei şi reconstrucţia sa, potrivit unui responsabil al Trezoreriei, scrie AFP.

Casa AlbăFoto: Rob Mcleod / robertharding / Profimedia

"Sperăm că aceste discuţii se vor concentra asupra modalităţilor de a debloca valoarea activelor suverane ale Rusiei imobilizate pentru a sprijini rezistenţa continuă a Ucrainei şi reconstrucţia sa pe termen lung", a declarat luni un responsabil al Departamentului american al Trezoreriei, în cursul unui briefing de presă telefonic.

El a considerat "important" să se profite de aceste şedinţe, cu prilejul cărora "toţi miniştrii sunt reuniţi, ceea ce nu se întâmplă în fiecare zi", şi reprezintă "o oportunitate" de a face progrese în această problemă.

Reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale încep marţi la Washington.

"Coaliţia noastră mondială depune eforturi pentru a sprijini rezistenţa Ucrainei, asigurându-se mai întâi că Ucraina dispune de sprijinul financiar de care are nevoie pentru a-şi susţine apărarea", a adăugat el.

Cele 27 de ţări ale Uniunii Europene au decis, la sfârşitul lui martie, să avanseze lucrările asupra unei propuneri de a utiliza profiturile din activele ruseşti blocate pentru a finanţa echipamente militare cu destinaţia Ucraina.

Acest lucru ar putea face posibilă, din iulie, eliberarea a între 2,5 şi 3 miliarde de euro anual în favoarea Kievului. Nu este vorba despre activele îngheţate ale băncii centrale ruse.

Ca răspuns, Rusia a ameninţat Uniunea Europeană cu acţiuni judiciare "pentru decenii" în cazul folosirii acestor venituri. (Agerpres)