Oficialii israelieni au asigurat că vor răspunde ferm atacului iranian din weekend, dar nimeni nu știe cum va arăta de fapt acest răspuns promis și când va veni. SUA cred că un eventual atac israelian va fi limitat, dar comunitatea internațională și organizațiile umanitare sunt în alertă și fac apel la detensionarea situației.

Un avion F-15 israelian, gata de intervenție în timpul atacului iranianFoto: IDF/GPO / Sipa Press / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a avertizat marți că „Iranul nu va scăpa nevătămat”, într-un moment în care cabinetul de război se întrunește din nou pentru a decide cum va arăta riposta dată Teheranului după atacul de sâmbătă noapte.

În vreme ce oficialii SUA și-au exprimat încrederea că loviturile israeliene vor fi limitate, tensiunea în regiune este maximă, iar comunitatea internațională face eforturi pentru a calma spiritele.

Teheranul a trimis un avertisment clar Casei Albe, subliniind că va răspunde „rapid și decisiv” oricăror „aventuri militare” ale Israelului care amenință interesele și securitatea Iranului.

SINTEZA ZILEI

  • UE ia în considerare extinderea sancțiunilor împotriva Iranului în urma raidului asupra Israelului (Borrell)
  • „Să luăm Rafah sau să pedepsim Iranul?” Iată dilema Israelului – experți
  • Benjamin Netanyahu ar fi evitat o convorbire cu premierul britanic, Rishi Sunak, după ce cei doi trebuiau să vorbească luni, potrivit unui raport al postului public de televiziune israelian Kann, citează The Guardian.
  • Turcia: Erdogan îl consideră pe Netanyahu drept „principalul vinovat” pentru atacul Iranului asupra Israelului
  • Statele Unite au transmis clar Israelului că războiul său împotriva Hamas nu trebuie să escaladeze după loviturile lansate de Iran, a declarat marți ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield.
  • Armata israeliană a prezentat jurnaliștilor resturile unei rachete balistice despre care afirmă că a fost interceptată asupra Israelului în timpul atacului iranian ce a avut loc duminică dimineață, transmite Times of Israel.

LIVE-TEXT Cele mai noi informații despre conflictul Israel- Iran:

22:55Turcia: Erdogan îl consideră pe Netanyahu drept „principalul vinovat” pentru atacul Iranului asupra Israelului

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat marți pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că este „principalul vinovat” pentru atacul Iranului asupra Israelului, potrivit AFP.

„Principalul responsabil pentru tensiunea care ne-a cuprins inimile în seara zilei de 13 aprilie este Netanyahu și administrația sa însetată de sânge”, a declarat șeful statului turc într-un discurs televizat.

„Atacarea de către Israel a ambasadei iraniene din Damasc, încălcând dreptul internațional și Convenția de la Viena, a fost picătura care a umplut paharul”, a mai spus președintele turc.

22:28UE ia în considerare extinderea sancțiunilor împotriva Iranului în urma raidului asupra Israelului (Borrell)

Uniunea Europeană ia în considerare extinderea domeniului de aplicare a sancțiunilor deja în vigoare împotriva Iranului în urma atacului asupra Israelului de la sfârșitul săptămânii trecute, a declarat marți șeful diplomației UE, Josep Borrell, potrivit AFP.

„Ideea este de a lărgi regimul (de sancțiuni) existent împotriva dronelor iraniene”, a declarat Borrell la finalul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor de externe din UE, desfășurată prin videoconferință.

În iulie 2023, Uniunea Europeană a adoptat măsuri restrictive din cauza sprijinului militar al Iranului pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, impunând în special o interdicție privind exportul din UE către Iran de componente utilizate la fabricarea dronelor.

21:46Benjamin Netanyahu ar fi evitat o convorbire cu premierul britanic, Rishi Sunak, după ce cei doi trebuiau să vorbească luni, potrivit unui raport al postului public de televiziune israelian Kann, citează The Guardian.

Biroul premierului israelian a negat raportul, dar nu a precizat dacă cei doi lideri au vorbit deja.

Sunak, care s-a adresat ieri Camerei Comunelor, a declarat că va vorbi „în scurt timp cu premierul Netanyahu” pentru a „discuta despre cum putem preveni o nouă escaladare” în fața atacului din weekend al Iranului.

Sunak încearcă să vorbească cu liderul israelian de mai bine de 36 de ore, potrivit Telegraph.

Statele Unite au transmis clar Israelului că războiul său împotriva Hamas nu trebuie să escaladeze

19:55„Să luăm Rafah sau să pedepsim Iranul?” Iată dilema Israelului – experți

Răspunsul la atacul iranian și lichidarea batalioanelor Hamas grupate în refugiul supraaglomerat de la Rafah: două fronturi pe care Israelul nu le poate susține în același timp, așa că va trebui să aleagă, spun experții, potrivit AFP.

Pentru Benjamin Netanyahu, problema pare să fie doar una de sincronizare, întrucât el se declară hotărât să atingă ambele obiective. Dar el nu poate ignora complet apelurile urgente ale Washingtonului la reținere și la protejarea civililor din Fâșia Gaza.

19:28Statele Unite au transmis clar Israelului că războiul său împotriva Hamas nu trebuie să escaladeze după loviturile lansate de Iran, a declarat marți ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Ar avea un „impact mai mare asupra regiunii”, a spus Thomas-Greenfield pentru MSNBC. „Dar, din nou, trebuie să spun că Israelul, cabinetul de război al Israelului, va lua decizia cu privire la ceea ce va face Israelul”, a subliniat ea.

Totodată, ambasadoarea americană a precizat că Israelul va continua să primească sprijinul Casei Albe „în cazul în care se va confrunta cu genul de atac pe care tocmai l-a suferit din partea Iranului în weekend”. (The Guardian)

18:56Armata israeliană a prezentat jurnaliștilor resturile unei rachete balistice despre care afirmă că a fost interceptată asupra Israelului în timpul atacului iranian ce a avut loc duminică dimineață, transmite Times of Israel.

Rămășițele reprezintă doar aproximativ 70% din întreaga rachetă, întrucât focosul și altă părți au fost distruse în timpul interceptării.

Masiva rachetă, una dintre cele 120 lansate asupra Israelului, a fost găsită plutind în Marea Moartă. Potrivit estimărilor IDF, racheta avea un focos de circa 500 de kilograme.

Comandant Hezbollah, ucis în Liban de o dronă israeliană

18:14 Israelul anunță că a ucis un comandant Hezbollah, după un atac al grupării libaneze care a rănit ușor trei israelieni.

Potrivit Times of Israel, Hezbollah a lansat două drone asupra nordului Israelului, marți, rănind ușor trei persoane, potrivit relatărilor mass-media și autorităților locale.

La scurt timp după atacul cu dronă, presa libaneză a anunțat un mort într-un atac israelian cu dronă asupra unui vehicul în orașul Ain Baal, în apropiere de Tyr, la aproximativ 15 kilometri de granița cu Israelul.

Forțele de apărare israeliene au confirmat ulterior că au lansat acest atac, afirmând că l-au vizat și ucis pe comandantul regiunii de coastă al Hezbollah.

18:00 Mai multe organizații umanitare au semnat o scrisoare în care avertizează că escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu este „fără precedent” și riscă „să amenințe viața a milioane de civili”.

Ar trebui depuse toate eforturile pentru a asigura detensionarea situației prin mijloace politice și diplomatice „pentru a evita ca situația de securitate să scape de sub control”, au cerut marți cele 13 organizații neguvernamentale, printre care se numără International Rescue Committee (IRC), Save The Children și Norwegian Refugee Council (NRC).

Vladimir Putin speră în detensionarea situației

16:30 Vladimir Putin și președintele iranian Ebrahim Raisi au discutat marți despre situația din Orientul Mijlociu, anunță agenția de presă rusă RIA.

Putin, precizează RIA, și-a exprimat speranța că toate părțile vor da dovadă de reținere rezonabilă și nu vor permite o nouă rundă de confruntare.

Președintele iranian a menționat că acțiunile Iranului au fost forțate și de natură limitată și a subliniat că nu este interesat de o nouă escaladare.

16:15 Armata israeliană a avertizat marți că Iranul „nu va scăpa nevătămat” după atacul fără precedent pe care l-a lansat sâmbătă seara împotriva Israelului, scrie AFP.

„Nu putem sta cu mâinile în sân în fața unei astfel de agresiuni; Iranul nu va scăpa nevătămat”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, în timpul unei vizite organizate pentru presă la o bază din sudul Israelului.

„Lansarea a 110 rachete asupra Israelului nu va rămâne nepedepsită. Vom răspunde când, unde și cum vom alege”, a spus oficialul.

15:30 Un grup de experți ONU care lucrează cu Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) a declarat că atacul israelian asupra consulatului iranian din Damasc a încălcat dreptul internațional.

Într-un raport publicat de OCHA, raportorii speciali și experții independenți au declarat că „atacurile militare dintre Israel și Iran încalcă dreptul la viață și trebuie să înceteze imediat”.

SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva Iranului

14:40 Secretara americană a Trezoreriei, Janet Yellen, se pregătește să impună noi sancțiuni împotriva Iranului după atacul fără precedent din weekend asupra Israelului, relatează site-ul american Axios.

Potrivit relatării, Yellen va prezenta sancțiunile în timpul conferinței anuale a FMI de la Washington DC, care va avea loc în cursul zilei de marți, și îi va îndemna pe omologii săi care participă la conferință să ia măsuri similare în țările lor de origine.

Tot luni, ministrul de externe Israel Katz a declarat că a îndemnat 32 de țări să impună sancțiuni împotriva programului de rachete al Iranului după atacul de sâmbătă noapte.

13:30 Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au cooperat cu americanii, transmițând informații care au fost vitale pentru succesul apărării antiaeriene ce a contracarat atacul masiv al Iranului, dar nu au fost de acord să își deschidă spațiul aerian pentru Israel și SUA, relatează Wall Street Journal, arătând că cele două țări încearcă să mențină un echilibru delicat într-o regiune din ce în ce mai tensionată.

Politologul Abdulkhaleq Abdulla, din Emirate, a declarat pentru Wall Street Journal că UAE încearcă să rămână cât mai puțin implicate în orice conflict direct, considerând că trebuie să se concentreze pe propriile interese naționale și pe securitatea lor, dar se vor strădui să mențină relațiile atât cu Israelul, cât și cu Iranul.

„Nu vrem să ne încurcăm în asta într-un fel sau altul”, a spus el, apreciind că și alte state din Golf au aceeași părere.

„O nouă fază a confruntării” dintre Israel și Iran

13:00 Cabinetul de război al Israelului se va reuni din nou, marți, pentru a discuta răspunsul la atacul cu drone și rachete al Iranului, a declarat un oficial israelian pentru CNN.

Va fi a cincea reuniune a cabinetului de război, de la atacul Teheranului și până acum.

12:40Cum va alege Israelul să răspundă atacului iranian?

Israelul trebuie să balanseze presiunea internațională care îl îndeamnă la calm și nevoia de a răspunde atacului iranian de sâmbătă noapte într-un mod suficient de ferm, care să nu declanșeze însă un război regional.

Solicitările radicalilor de dreapta din guvern și lupta pentru supraviețuire politică a lui Benjamin Netanyahu vor conta și ele în luarea deciziei.

Cert este, spun analiștii, că cei doi rivali au intrat într-o nouă fază a confruntării.

11:20Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, vrea separarea pachetelor de finanțare pentru Israel și Ucraina.

Mai exact, acesta a anunțat că va pune în dezbatere 4 pachete de finanțare, unul destinat Ucrainei, unul pentru Israel, unul pentru Taiwan și aliații Washingtonului din zona Indo-Pacificului și unul care va conține mai multe prevederi ce vizează confiscarea activelor deținute de oligarhii ruși în SUA, o interdicție la adresa TikTok și măsuri pentru întărirea securității naționale a SUA.

Șeful AIEA, îngrijorat că Israelul ar putea ataca instalațiile nucleare iraniene

11:15 Al Jazeera relatează că ministrul adjunct de externe Ali Bagheri Kani a declarat că țara sa nu va aștepta 12 zile pentru a răspunde la un nou atac israelian, ci va riposta în „câteva secunde”.

10:40 Emirul Qatarului a afirmat că Israelul „distrage atenția lumii de la crimele din Gaza” prin escaladarea confruntării cu Iranul. Oficialul a făcut această declarație în timpul unei discuții cu președintele iranian Ebrahim Raisi.

„Regimul sionist încearcă să distragă atenția opiniei publice mondiale de la crimele sale din Gaza prin tensionarea situației”, i-a spus al-Thani lui Raisi în semn de susținere.

09:56 Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că este îngrijorat de posibilitatea ca Israelul să atace instalațiile nucleare iraniene.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că Iranul și-a închis duminică instalațiile nucleare din „considerente de securitate” și că, deși acestea s-au redeschis luni, inspectorii AIEA nu au fost deocamdată trimiși la fața locului.

Întrebat despre posibilitatea unui atac al Israelului asupra instalațiilor nucleare iraniene, Grossi a spus: „Suntem întotdeauna îngrijorați de această posibilitate”.

„Va exista un răspuns”

09:35 Iranul va răspunde la orice acțiune împotriva intereselor sale, a declarat marți președintele Ebrahim Raisi într-o discuție cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, potrivit agenției iraniene Student News Agency, la o zi după ce Israelul a declarat că va răspunde la atacul cu drone și rachete lansat de Teheran în weekend.

08:48 Israelul a asigurat țările arabe din regiune că răspunsul la atacul Iranului nu le va pune în pericol, transmite postul public de radio Kan.

Potrivit raportului, Israelul a informat țări aliate precum Iordania, Egiptul și statele din Golf că răspunsul său nu le va afecta, atunci când va veni

08:29 Israelul trebuie să răspundă atacului iranian, a declarat președintele Comisiei pentru Afaceri Externe și Apărare, Yuli Edelstein (Likud), pentru The Jerusalem Post, în timp ce cabinetul de război al țării dezbate un plan de ripostă.

„Va exista un răspuns”, a spus Edelstein. „Nu cred că putem pretinde că nimic nu s-a întâmplat cu adevărat doar pentru că am reușit să ne apărăm și [nu am] lăsat toate aceste rachete să omoare mii de israelieni”, a spus Edelstein.

SUA se așteaptă la un atac limitat

08:01 Oficialii americani cred că este puțin probabil ca Israelul să lovească Iranul direct, ci se va concentra în schimb pe aliații Teheranului din regiune – NBC

SUA consideră că răspunsul Israelului la atacul Iranului de duminică dimineață va fi probabil limitat și se va concentra pe lovirea unor ținte cheie în afara Iranului, au declarat patru oficiali americani pentru NBC.

Menționând că evaluarea SUA se bazează pe conversațiile cu oficialii israelieni înainte de atac și că abordarea Israelului s-ar fi putut schimba de atunci, oficialii spun că lipsa daunelor grave cauzate de Teheran poate determina Ierusalimul să caute un răspuns mai puțin agresiv.

07:37 Șeful Comitetului pentru Securitate Națională din Parlamentului iranian, Abolfazl Amouei, a declarat că, în cazul în care Israelul răspunde la lovitura Iranului, țara sa este „pregătită să folosească o armă pe care nu a mai folosit-o niciodată”

Iranul spune că vrea detensionarea situației

06:55 Presa israeliană pledează în favoarea unui atac la adresa Iranului. Într-un editorial publicat în această dimineață de Jerusalem Post, autorul scrie: „Într-un moment decisiv ca acesta, Israelul trebuie să-și reafirme puterea replicând. Reticența trecută a Israelului de a escalada conflictele s-ar putea schimba, având în vedere amenințările actuale care se extind dincolo de granițele sale pentru a include implicații globale semnificative”

06:00 Iranul spune că este dispus să dea dovadă de reținere. SUA presează Israelul să apere „stabilitatea regională”.

05:30 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat luni cu omologul său israelian, precum și cu lideri din Orientul Mijlociu și Europa. Austin a exprimat sprijinul Statelor Unite pentru Israel, dar a subliniat și stabilitatea regională și importanța ca acest conflict să nu se răspândească. Austin a avut convorbiri separate cu prințul moștenitor și prim-ministrul Bahrainului precum și cu ministrul german al apărării și cu ministrul apărării din Qatar.

05:10 China a spus că speră ca Iranul să „gestioneze bine situația și să scutească regiunea de mai multe tulburări”, păstrându-și în același timp suveranitatea și demnitatea. Ministrul chinez de externe Wang Yi i-a spus luni omologului său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, într-un apel telefonic, că apreciază faptul că atacul Iranului nu a vizat și alte țări din regiune. Wang a mai spus că Iranul a descris acțiunile sale ca fiind limitate și efectuate în autoapărare. China condamnă ferm și se opune cu hotărâre atacului Israelului asupra ambasadei iraniene din Damasc și numește incidentul „inacceptabil”, a mai spus Wang.