Justiția britanică, care în februarie a refuzat să acorde prințului Harry protecție polițienească sistematică în timpul vizitelor sale în Regatul Unit, a respins luni apelul ducelui de Sussex și l-a obligat să plătească aproape toate cheltuielile de judecată în acest caz, potrivit AFP.

Printul Harry in fata instantei de la LondraFoto: Amanda Rose / Avalon / Profimedia Images

Prințul Harry, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, și soția sa Meghan au pierdut protecția sistematică, pe cheltuiala contribuabilului britanic, după ce au decis să se retragă din familia regală în 2020 și să se mute în Statele Unite.

Harry, care vizitează rar Marea Britanie, a contestat decizia autorităților de a-i acorda de acum înainte protecție de la caz la caz.

La sfârșitul lunii februarie, Înalta Curte din Londra a decis că această decizie „nu a fost irațională”, nu a fost „viciată de nedreptate” și că strategia de la caz la caz adoptată de poliție „a fost și este întemeiată din punct de vedere juridic”.

Ulterior, un purtător de cuvânt al prințului a indicat că Harry va face apel, afirmând că acesta nu „cere un tratament special”, ci doar o aplicare „corectă și legală” a normelor privind protecția.

Cu toate acestea, instanța a respins apelul prințului, un purtător de cuvânt explicând că acesta a fost „în mare parte o recapitulare a argumentelor prezentate de reclamant la proces”.

Magistratul însărcinat cu cazul a reiterat că autoritățile au motive legale „justificate” să nu-i mai acorde protecție sistematică.

Cu toate acestea, prințul poate face în continuare apel la Curtea de Apel.

De asemenea, magistratul l-a obligat luni pe Harry să plătească 90% din cheltuielile de judecată suportate de Ministerul de Interne în acest caz.

Hotărârea din februarie a fost a doua înfrângere juridică pentru Prințul Harry în ceea ce privește măsurile de securitate pe care le ia atunci când călătorește în Marea Britanie. Într-un alt caz, în luna mai, instanțele i-au refuzat dreptul la protecție din partea poliției, plătind pentru aceasta din fonduri proprii.

Ultima vizită cunoscută a prințului în Marea Britanie a fost pe 6 februarie, când s-a întors pentru scurt timp la Londra pentru a-l vedea pe tatăl său Charles, care tocmai fusese diagnosticat cu cancer.