Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică în mod repetat imagini de la un incendiu din Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care lovesc cu succes ținte în Israel. BBC a găsit versiunea originală a clipului postată pe TikTok în februarie, care arată un incendiu în Vina del Mar, Chile.

Incendiul din Chile folosit de televiziunea din IranFoto: Captură video

Clipul, difuzat de mai multe ori în timpul relatării în direct despre atacurile masive cu drone și rachete din timpul nopții arată o autostradă în prim plan, în timp ce un incendiu uriaș înroșește cerul nopții. O femeie poate fi auzită vorbind în spaniolă.

Videoclipul a fost unul dintre câteva folosite pentru a transmite publicului că rachetele și dronele iraniene trec cu succes prin apărarea aeriană a Israelului „cu câteva minute în urmă” și lovesc ținte prestabilite.

Însă filmarea nu este nici recentă, nici nu are legătură cu atacul de represalii al Iranului împotriva Israelului, lucru demonstrat de BBC care a găsit clipul publicat pe rețelele sociale cu mult înainte de atacurile din noatea de sâmbătă spre duminică.

@pat_land evacuando #incendio #achupallas ♬ sonido original - dewill

Câteva alte instituții de presă iraniene au publicat, de asemenea, clipul cu aceeași afirmație falsă că ar fi realizat în Israel.

Iranul a lansat sâmbătă noapteaun atac major „fără precedent” asupra Israelului, lansând peste 300 sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Aproape toate proiectilele care au vizat Israelul au fost doborâte, au anunțat SUA și Israelul. Vecinii Israelului au anunțat fiecare că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții.

Teheranul a invocat autoapărarea în fața repetatelor agresiuni militare ale Israelului, mai ales după atacul aerian asupra sediilor diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc.