Aydan Ozoguz, vicepreședinte din partea socialiștilor (SPD) al Parlamentului German, a scris că Israelul este responsabil de ultimele tensiuni din Orientul Mijlociu provocate de atacurile Iranului asupra Israelui. Postarea sa a stârnit revolta opoziției și a unor membri din societate care i-au cerut demisia, relatează tabloidul german Bild. Ulterior, ea a șters postarea.

Aydan Ozoguz, vicepreședinte al Parlamentului germanFoto: dts News Agency Germany/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

„De ce a trebuit să fie provocată această situație? Bombardarea Ambasadei Iranului a pus în pericol și mai mult Orientul Mijlociu”, a scris ea Aydan Özoğuz pe X.

Reacțiile de condamnare au venit imediat, iar unii i-au atras atenția că utilizează narațiuni antisemite, motiv pentru care ar trebui să demisioneze.

„Nedemn de un vicepreședinte al Bundestagului german. Asta îi vine în minte doamnei Özoğuz când Iranul atacă unul dintre aliații noștri cei mai apropiați, Israelul”, a reacționat Matthias Hauer, parlamentar din partea formațiunii de opoziție CDU.

„Doamnă vicepreședintă a Bundestagului german, vă dați seama ce veche narațiune antisemită folosiți aici? Evreii sunt ei înșiși de vină. Acest lucru este nedemn de un reprezentant al unui organ constituțional! Dacă ai un dram de decență, demisionează!” a cerut Stefan Liebig, profesor de sociologie la Universitatea Liberă din Berlin.

„Vicepreședintele Bundestagului acuză mai întâi Israelul că a fost atacat și „uită” să menționeze teroriștii din clădirea consulară Wow. Incredibil!”, a reacționat și Enno Lenze, reporter de război german.

Alții au adus aminte că frații lui Ozuguz sunt cunoscuți ca islamiști și simpatizanți ai regimului de la Teheran.

„Israelul a atacat de Hamas, pe 7 octombrie. Israelul este atacat de Hezbollah aproape zilnic. Israelul a fost atacat de Iran. Și ai spus că Israel a provocat? Ți-au spart frații tăi contul?”, a scris Volker Beck, președintele Societății Germano-Israeliene!”

Ea și-a șters postarea, dar nu și-a cerut scuze pentru afirmațiile făcute. „Într-o situație atât de aprinsă, toate comentariile arată că toată lumea de aici se ceartă cu toată lumea. De aceea mi-am șters postarea. Războiul este îndeajuns de rău”.

Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac major „fără precedent” asupra Israelului, lansând peste 300 sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Aproape toate proiectilele care au vizat Israelul au fost doborâte, susțin SUA și IDF. Vecinii Israelului au anunțat fiecare că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții.

Teheranul a invocat autoapărarea în fața repetatelor agresiuni militare ale Israelului, mai ales după atacul aerian asupra sediilor diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc.