​Reședința premierului britanic din Downing Street a fost infestată cu purici, acuză fostul premier Liz Truss într-o carte de memorii, relatează Politico, potrivit News.ro.

Liz TrussFoto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Liz Truss, care a avut cel mai scurt mandat de premier din istoria Marii Britanii, de doar 49 de zile, a făcut această dezvăluire în noua sa carte, din care sâmbătă au fost publicate extrase în The Daily Mail. Cartea, intitulată "Zece ani pentru a salva Occidentul", va apărea în Marea Britanie şi în SUA săptămâna viitoare.

"Locul era infestat cu purici", scrie Truss. "Întregul loc a trebuit să fie stropit cu soluţie antipurici. Am petrecut săptămâni întregi având mâncărimi", mărturiseşte ea.

Este posibil ca Dilyn, câinele fostului premier Boris Johnson, să fi fost cauza, dar nu există "nicio dovadă concludentă", conchide Truss.

Ea a mai dezvăluit că, deşi a comandat mobilă pentru reşedinţă, ea şi familia ei au fost "evacuate înainte ca aceasta să fie livrată".

În carte, Truss atacă dur instituţia financiară britanică, numind Trezoreria, Banca Angliei şi Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară o "hidră cu trei capete" care "a vrut să se ţină cât mai mult posibil de legislaţia UE". De asemenea, ea a acuzat cele trei instituţii că sunt "pro-China".

Truss şi-a văzut mandatul de premier sfârşind brusc după ce un buget dezastruos a declanşat o criză pe piaţa britanică a titlurilor de stat, în septembrie 2022.

Truss recunoaște că a confundat-o pe Brigitte Macron cu Jill Biden

De asemenea, în carte, Truss îl critică și pe fostul ministru de externe Dominic Raab, cu care a împărţit o reşedinţă la ţară în regim de time-share, spunând că s-a simțit ca într-un cămin studențesc. "Ajungeam în weekend şi găseam în frigider shake-uri proteice cu eticheta "Raab" ", a dezvăluit ea.

Fostul premier recunoaşte, de asemenea, că a confundat-o pe prima-doamnă a Franţei, Brigitte Macron, cu prima-doamnă a SUA, Jill Biden, la Adunarea Generală a ONU din 2022.

Potrivit The Guardian, care a obţinut o copie a cărţii, Truss mai spune că soţul ei a prezis că şederea ei în funcţia supremă din Marea Britanie "se va sfârşi în lacrimi".