Irlanda, Spania și Norvegia sunt pregătite să recunoască un stat palestinian, împreună cu alte țări, au declarat vineri prim-miniștrii celor trei țări, potrivit AFP.

Pedro SanchezFoto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia

Șeful guvernului spaniol, Pedro Sánchez, care este în favoarea recunoașterii unui stat palestinian, s-a deplasat vineri la Oslo și apoi la Dublin, unde a susținut conferințe de presă comune cu omologii săi norvegian și irlandez, Jonas Gahr Støre și Simon Harris.

„Credem că momentul (recunoașterii unui stat palestinian) se apropie”, a declarat Simon Harris, care este de marți prim-ministru irlandez. „Am dori să facem acest lucru cu cât mai multe alte (țări) pentru a da greutate deciziei și a transmite un mesaj cât mai puternic posibil”, a adăugat el.

La rândul său, Petro Sánchez a declarat că Irlanda și Spania s-au „angajat să recunoască public Palestina ca stat atunci când vor fi îndeplinite condițiile necesare”.

Irlanda a declarat de mult timp că nu are nicio obiecție în ceea ce privește recunoașterea oficială a statului palestinian dacă acest lucru ar contribui la procesul de pace din Orientul Mijlociu. Războiul din Gaza a readus în discuție această problemă.

Vineri dimineață, Jonas Gahr Støre a declarat că Norvegia este „pregătită să ia o decizie privind recunoașterea unui stat palestinian”.

„Această decizie trebuie să fie luată în funcție de moment și de context, în strânsă coordonare cu țările care gândesc la fel. Nu am stabilit un calendar precis”, a adăugat el.

În noiembrie, parlamentul norvegian a adoptat o propunere depusă de partidele aflate la guvernare prin care se cerea guvernului să fie pregătit să recunoască un stat palestinian independent.

Norvegia a găzduit, de asemenea, primele discuții de pace israeliano-palestiniene la începutul anilor 1990, care au dus la acordurile de la Oslo - în prezent muribunde - prin care ambele părți au fost de acord cu coexistența pașnică a două state independente.

Pe lângă Norvegia și Irlanda, premierul spaniol a călătorit în Polonia pentru a discuta despre „necesitatea de a avansa spre recunoașterea Palestinei”, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului spaniol.

„Spania s-a angajat public să recunoască un stat palestinian cât mai curând posibil, atunci când condițiile sunt potrivite și în așa fel încât să aibă cel mai puternic impact pozitiv posibil asupra procesului de pace”, a subliniat Sánchez de la Oslo.

Potrivit presei care l-a însoțit săptămâna trecută într-un turneu în Iordania, Arabia Saudită și Qatar, liderul spaniol ar fi menționat sfârșitul lunii iunie ca dată limită pentru o astfel de recunoaștere de către guvernul spaniol.

Sánchez a criticat dur atitudinea guvernului israelian condus de Benjamin Netanyahu de la începutul conflictului din Gaza.

Atacul Hamas din 7 octombrie a provocat moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Ofensiva lansată ca represalii de Israel a făcut până în prezent 33.634 de victime în Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.