Entități apropiate premierului ungar Viktor Orban au fost implicate în secret în achiziționarea principalului canal de știri din Europa, Euronews, potrivit unei anchete a presei ungare, franceze și portugheze.

Sediul Euronews din LyonFoto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia Images

Oficial, fondul de investiții Alpac Capital, cu sediul în Portugalia, a achiziționat o participație majoritară în Euronews în iulie 2022, pentru aproximativ 170 de milioane de euro, scrie AFP.

Tranzacția a fost aprobată de Ministerul francez de Finanțe în mai 2022, deoarece Euronews, care are sediul în Lyon, este o companie constituită în conformitate cu legislația franceză în sectorul media strategic.

Cu toate acestea, cel puțin o treime din fonduri au provenit din surse legate de Viktor Orban, după cum au dezvăluit joi site-ul de investigații ungar Direkt36, cotidianul francez Le Monde și săptămânalul portughez Expresso.

Fondul maghiar Szechenyi, care la momentul tranzacției era condus de o fundație prezidată de ministrul economiei Mihaly Varga, a contribuit cu 45 de milioane de euro, potrivit unor documente interne.

Ordinul de finanțare a investiției a venit „de sus”

O prezentare PowerPoint „strict confidențială” obținută de Direkt36 sugerează că în această decizie au jucat un rol și considerentele politice. Unul dintre scopurile acordului a fost reducerea „tendinței de stânga” din mass-media, deoarece Euronews este „influentă în ceea ce privește politicile UE”.

Directorul Alpac Capital, Pedro Vargas David, este, de asemenea, fiul fostului europarlamentar Mario David, un fost consilier și prieten personal al lui Orban.

Principalul partener de comunicare al guvernului ungar, New Land Media, a acordat un împrumut de 12,5 milioane de euro unei filiale ungare a Alpac Capital implicate în achiziție, a confirmat pentru Direkt36 proprietarul acesteia, Gyula Balasy.

O sursă internă, citată de media, a declarat că este clar că ordinul de finanțare a investiției a venit „de sus”.

De la revenirea la putere a lui Viktor Orban în 2010, peisajul mediatic a suferit o revizuire radicală, presa publică devenind purtătorul de cuvânt al politicii oficiale, în timp ce apropiații guvernului au cumpărat porțiuni întregi din sectorul mediatic privat.

Euronews, Szechenyi Funds și New Land Media nu au putut fi contactate imediat.

Solicitat de AFP să comenteze, ofițerul de presă al lui Viktor Orban, Bertalan Havasi, a declarat că guvernul ungar „nu are cunoștință” de acest acord.

Pentru moment, jurnaliștii de la Euronews contactați de Le Monde nu au remarcat nicio influență editorială asupra subiectelor maghiare sau europene.

Sindicatele au denunțat însă contractele de publicitate semnate cu țări precum Azerbaidjan și Arabia Saudită, care, în opinia lor, afectează conținutul.

Lansat în 1993 de aproximativ 20 de televiziuni europene, Euronews emitea inițial de la Lyon în 15 limbi, cu o echipă de 400 de jurnaliști.

Furnizând știri pentru peste 400 de milioane de gospodării din 160 de țări, a suferit o serie de restructurări începând din 2020, cu reducerea la jumătate a personalului și redistribuirea redacției la Bruxelles, mai aproape de instituțiile europene.