​Ministerul de Interne din Estonia a propus Parlamentului de la Talinn să declare Patriarhia Ortodoxă de la Moscova drept organizaţie teroristă, a declarat ministrul Lauri Läänemets la postul public de televiziune, ETV, citat de news.ro.

Patriarhul Kirill al Rusiei alaturi de presedintele Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Estonia a recunoscut deja Rusia ca stat terorist în octombrie 2022, în contextul declanșării războiului din Ucraina în 24 februarie 2022.

„Trebuie să înţelegem că, în prezent, Patriarhia Moscovei este subordonată lui Vladimir Putin, care, practic, dirijează activităţi teroriste în întreaga lume”, a argumentat ministrul estonian.

El a comparat activitățile Patriarhiei Moscovei cu organizaţiile teroriste islamice care pretind că duc un război sfânt împotriva lumii occidentale şi a valorilor sale, dar a subliniat că această decizie „nu va afecta congregaţiile şi nu înseamnă că bisericile vor fi închise”, dar legătura cu Moscova va fi întreruptă.

Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă Estoniană din subordinea Patriarhiei Moscovei, care are aproximativ 100.000 de adepţi, nu va fi desemnată ca organizaţie teroristă, a precizat ministrul.

Biserica Ortodoxă Estoniană a transmis că nu raportează direct Patriarhiei Moscovei sau Patriarhului Kirill şi, prin urmare, nu poate fi trasă la răspundere pentru declaraţiile acestuia de susţinere în ceea ce priveşte războiul Rusiei în Ucraina, menţionează site-ul de ştiri al televiziunii estoniene.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că declararea Patriarhiei drept organizație teroristă nu ar fi „cea mai inteligentă” idee.

„Nu am dori să ne gândim la astfel de declarații. În orice caz, declarația acestui domn nu poate fi numită cea mai inteligentă idee”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, citat de agenția de stat rusă Tass.

În schimb, Läänemets a menţionat că există diverse congregaţii ale Patriarhiei Moscovei active în Estonia şi că operaţiunile lor interne nu sunt direct influenţate de Moscova, însă subordonarea bisericilor faţă de Moscova reprezintă în continuare o ameninţare la adresa securităţii Estoniei.

„Trebuie să înţelegem că, dacă patriarhul Kirill este capul bisericii de la Moscova, atunci, indiferent de ceea ce se discută în congregaţiile din Estonia, mesajul său este foarte puternic şi cu siguranţă ajunge la oameni, iar pe acest lucru se bazează anumite persoane pentru acţiunile lor. Avem motive să bănuim că (din Rusia) se fac pregătiri pentru lucruri mult mai mari pentru comunitatea (ortodoxă), iar acest lucru afectează şi Estonia", a arătat Läänemets.

Läänemets este ministru de interne din iulie 2022 şi, în acest timp, a cerut de patru ori reprezentanţilor Patriarhiei Moscovei să dea socoteală cu privire la problemele de securitate.