Un oficial de rang înalt al Hamas a avertizat joi că localizarea ostaticilor reținuți în Fâșia Gaza va necesita „timp și securitate”, două condiții pe care un armistițiu în luptele cu Israelul este probabil să le favorizeze, potrivit AFP.

Alimente parașutate în Fâșia GazaFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Începând de duminică, o propunere de încetare a focului a fost pusă pe masă de către mediatori, dar nu a primit încă aprobarea mișcării islamiste palestiniene și a Israelului.

„O parte a negocierilor este de a ajunge la un acord de încetare a focului pentru a avea suficient timp și securitate pentru a aduna date definitive și mai precise despre israelienii capturați”, a declarat Bassem Naïm, membru al conducerii Hamas, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, prizonierii „se află în diferite locuri, în mâinile unor grupuri diferite. Unii dintre ei se află sub dărâmături, uciși împreună cu oamenii noștri”.

El a adăugat că mișcarea negociază „echipamente” pentru a-i localiza.

La începutul lunii martie, Hamas a declarat că nu știe „cine este în viață sau mort” dintre ostaticii reținuți în Fâșia Gaza de la atacul sângeros al mișcării islamiste palestiniene în sudul Israelului, la 7 octombrie.

Potrivit oficialilor israelieni, peste 250 de persoane au fost răpite și 129 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 34 au murit.

Naim a subliniat că problema ostaticilor israelieni este doar unul dintre subiectele discuțiilor actuale.

Ultima propunere înaintată prin medierea Qatarului, a Statelor Unite și a Egiptului prevede inițial un armistițiu de șase săptămâni, precum și eliberarea a 42 de ostatici deținuți în Gaza în schimbul a 800 până la 900 de palestinieni încarcerați de Israel, intrarea a 400 până la 500 de camioane cu ajutoare umanitare în Fâșia Gaza în fiecare zi și întoarcerea la casele lor a locuitorilor din nordul teritoriului strămutați de război, potrivit unei surse Hamas.

„Hamas studiază oferta”, a repetat miercuri un purtător de cuvânt al organizației, în timp ce un purtător de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu a acuzat joi Hamas că „întoarce spatele” unei „oferte foarte rezonabile”.

Un alt oficial de rang înalt al Hamas, Taher al-Nounou, a declarat joi că „ceea ce ni s-a oferit în timpul ultimei runde de negocieri pentru încetarea focului nu corespunde cererilor noastre”.

El a subliniat că cererile israeliene privind „o încetare temporară a focului și menținerea forțelor lor în Fâșia Gaza” au fost puncte de dezacord în discuțiile actuale.

Atacul Hamas din 7 octombrie a provocat moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Ofensiva lansată ca represalii de Israel a făcut până în prezent 33.545 de victime în Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.