Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat, în timp ce inspecta principala universitate militară a țării, că situațiile geopolitice instabile din jurul națiunii sale înseamnă că acum este momentul „să fim mai pregătiți ca niciodată pentru război” a anunțat joi agenția de presă KCNA, citată de Reuters.

Kim Jong Un a supervizat testare unei noi rachete hipersonice cu combustibil solidFoto: STR / AFP / Profimedia

Kim a oferit miercuri îndrumări pe teren la Universitatea militară și politică Kim Jong Il, numită după tatăl său, care a murit în 2011, despre care KCNA a spus că este „cel mai înalt sediu al educației militare” din țară.

Coreea de Nord a intensificat dezvoltarea de arme în ultimii ani sub conducerea lui Kim și a creat legături militare și politice mai strânse cu Rusia, ajutând Moscova în războiul acesteia cu Ucraina în schimbul ajutorului pentru proiecte militare strategice.

Afirmând că, dacă inamicul optează pentru o confruntare militară cu RPDC, „RPDC îi va da o lovitură mortală inamicului fără ezitare, mobilizând toate mijloacele pe care le deține”, a declarat Kim în fața personalului și studenților universității, potrivit KCNA.

RPDC este prescurtarea de la Republica Populară Democrată Coreeană, denumirea oficială a Nordului.

„Prezentând situația internațională complicată... și situația militară și politică incertă și instabilă din jurul RPDC, el a spus că acum este momentul să fim pregătiți mai temeinic ca niciodată pentru un război”, a precizat KCNA.

La începutul acestei luni, Kim a supervizat testul de lansare a unei noi rachete balistice hipersonice cu rază de acțiune intermediară care utilizează combustibil solid, despre care analiștii au spus că ar consolida capacitatea Phenianului de a lansa rachete mai eficient decât variantele cu combustibil lichid.

Coreea de Nord a acuzat Statele Unite și Coreea de Sud că provoacă tensiuni militare prin ceea ce a numit „manevre de război”, în timp ce aliații au efectuat exerciții militare cu o mai mare intensitate și amploare în ultimele luni.