Canada riscă un nou sezon „catastrofal” de incendii de vegetație, a declarat miercuri guvernul federal, care a prognozat temperaturi de primăvară și vară mai ridicate decât în mod normal în mare parte din țară, favorizate de condițiile meteorologice și El Nino, potrivit Reuters.

Columbia Britanica din vestul Canadei a declarat stare de urgenta din cauza incendiilor de vegetatie devastatoareFoto: National Wildfire Coordinating G / Zuma Press

Anul trecut, Canada a îndurat cel mai rău sezon de incendii din istorie, cu peste 6.600 de incendii care au ars 15 milioane de hectare de vegetație, o suprafață de aproximativ șapte ori mai mare decât media anuală. Opt pompieri au murit și 230.000 de persoane au fost evacuate din casele lor.

În această iarnă, țara s-a confruntat cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal și cu o secetă generalizată, pregătind terenul pentru o altă vară cumplită.

„Tendințele privind temperaturile sunt foarte îngrijorătoare. Având în vedere căldura și uscăciunea din întreaga țară, ne putem aștepta ca sezonul incendiilor de vegetație să înceapă mai devreme și să se termine mai târziu și să fie potențial mai exploziv”, a declarat Harjit Sajjan, ministrul pentru pregătirea pentru situații de urgență, într-o conferință de presă.

Miniștrii federali au avertizat că schimbările climatice contribuie la creșterea numărului de fenomene meteorologice extreme, inclusiv incendii de vegetație, secetă și valuri de căldură.

„Incendiile de vegetație au avut loc întotdeauna în Canada, ceea ce este nou este frecvența și intensitatea lor”, a declarat Jonathan Wilkinson, ministrul pentru energie și resurse naturale. „Știința este clară. Cauza principală este reprezentată de schimbările climatice.”

Ottawa oferă 256 de milioane de dolari canadieni (187,15 milioane de dolari) pe o perioadă de cinci ani, sumă la care se adaugă și sumele oferite de provinciile și teritoriile țării, pentru a finanța noi echipamente și s-a angajat, de asemenea, să pregătească încă 1.000 de pompieri comunitari pentru incendii de vegetație.

Anul trecut, Canada a trimis 5.500 de pompieri internaționali din țări precum Africa de Sud și Spania și 2.135 de membri ai forțelor armate pentru a ajuta la combaterea incendiilor.

Vremea severă, inclusiv incendiile de vegetație, a provocat pagube asigurate de peste 3,1 miliarde de dolari canadieni în 2023, potrivit unei analize guvernamentale.

Guvernul din Columbia Britanică a avertizat, într-o actualizare separată, că stratul de zăpadă din cea mai vestică provincie - o acumulare de zăpadă care se topește în mod sezonier - se află în medie la cel mai scăzut nivel din 1970, măsurând 63% din normal.