Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că SUA „iau în considerare” cererea Australiei de a renunța la acuzațiile de spionaj împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, potrivit AFP.

Protest pentru eliberarea lui AssangeFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Parlamentul australian a adoptat în februarie o moțiune, cu sprijinul premierului Anthony Albanese, prin care se cere încetarea epopeii juridice în care este implicat Julian Assange.

Cetățeanul australian, care a fost arestat în urmă cu exact cinci ani în Marea Britanie, este deținut într-o închisoare din Londra și se luptă pentru a evita extrădarea în Statele Unite.

„O luăm în considerare în prezent”, a răspuns Joe Biden la întrebarea unui jurnalist privind existența unui răspuns american la această cerere australiană.

Președintele american, care se îndrepta spre Biroul Oval al Casei Albe împreună cu premierul japonez Fumio Kishida (aflat miercuri într-o vizită de stat), nu a dat alte detalii.

Extrădarea lui Julian Assange a fost solicitată de Statele Unite, unde acesta riscă 175 de ani de închisoare pentru publicarea a peste 700.000 de documente clasificate privind activitățile militare și diplomatice americane, în special în Irak și Afganistan, începând din 2010.

La sfârșitul lunii martie, justiția britanică a cerut Statelor Unite garanții suplimentare privind tratamentul de care ar urma să beneficieze Julian Assange în cazul extrădării sale.

Pentru susținătorii lui Julian Assange, bătălia juridică a acestuia reprezintă o luptă pentru libertatea presei.