Liderul palestinian al Hamas, Ismail Haniyeh, a anunțat miercuri că trei dintre fiii săi și mai mulți nepoți au fost uciși într-un atac israelian în Gaza, avertizând că atacul nu va îngenunchea mișcarea sa la șase luni de la începutul războiului, potrivit AFP.

Ismail Haniyeh, liderul Hamas Foto: Iranian Foreign Ministry via ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru onoarea martiriului celor trei fii ai mei și a câtorva dintre nepoții mei”, a declarat Haniyeh, care locuiește la Doha, pentru postul Al Jazeera din Qatar.

Atacul a lovit vehicule în care călătoreau membri ai familiei lui Ismaïl Haniyeh, potrivit Al-Jazeera, care a difuzat imagini cu carcase și corpuri neclare, prezentându-le ca fiind cele ale victimelor.

Într-un comunicat, Hamas a confirmat moartea a trei dintre fiii liderului lor și a patru dintre nepoții săi în tabăra de refugiați Chati din orașul Gaza, în nordul teritoriului palestinian devastat.

„Această vărsare de sânge ne va face și mai fermi în principiile noastre”, a declarat Haniyeh.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea armatei israeliene.

Israelul a jurat să distrugă Hamas după atacul fără precedent comis la 7 octombrie de comandouri ale mișcării islamiste infiltrate din Gaza în sudul Israelului, care a făcut 1.170 de victime, majoritatea civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Lovitura care i-a vizat pe fiii lui Haniyeh a avut loc în prima zi a sărbătorii Fitr, care marchează sfârșitul lunii musulmane de post Ramadan și care nu seamănă cu nicio alta din acest an.

De asemenea, a avut loc într-un moment în care Hamas trebuia să răspundă la un proiect de armistițiu propus de mediatorii qatarezi, egipteni și americani.

Acest plan prevede un armistițiu de șase săptămâni, eliberarea a 42 de ostatici reținuți în Gaza în schimbul a 800 până la 900 de palestinieni încarcerați de Israel, intrarea a 400 până la 500 de camioane cu ajutoare în Gaza în fiecare zi și întoarcerea la casele lor a locuitorilor din nordul Gaza, potrivit unei surse Hamas.

În timpul atacului din 7 octombrie, peste 250 de persoane au fost răpite și 129 sunt încă deținute în Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit oficialilor israelieni.

Considerată o organizație teroristă de către Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană, Hamas a venit la putere în Gaza în 2007.