Ministrul de Externe Michael Martin a declarat marţi, la Dublin, că Irlanda se pregăteşte să recunoască un stat palestinian în următoarele săptămâni, transmite AFP.

Michael Martin (stanga), ministrul de Externe al IrlandeiFoto: Niall Carson / AP / Profimedia

Martin şi-a anunţat intenţia de a prezenta guvernului o propunere oficială privind recunoaşterea unui stat palestinian atunci când se vor finaliza "discuţii internaţionale mai ample".

"Să nu vă îndoiţi că recunoaşterea unui stat palestinian va avea loc", a spus el într-un discurs în parlamentul irlandez. Întârzierea recunoaşterii "nu mai este nici credibilă, nici sustenabilă", potrivit acestuia.

Michael Martin a declarat ulterior pentru site-ul de ştiri irlandez The Journal că propunerea oficială va fi făcută "în săptămânile următoare". El a spus că a discutat despre recunoaştere cu alte ţări implicate în iniţiative de pace în ultimele şase luni.

În luna martie, liderii Spaniei, Irlandei, Slovaciei şi Maltei au susţinut, într-o declaraţie comună, că sunt gata să recunoască existenţa unui stat palestinian.(Agerpres)

Irlanda a indicat de mult timp că nu are nicio obiecţie, în principiu, în privinţa recunoaşterii oficiale a statului palestinian dacă aceasta ar putea contribui la procesul de pace din Orientul Mijlociu. Războiul din Fâşia Gaza a repus însă pe tapet această chestiune.

"Nu există nicio îndoială că au fost comise crime de război şi condamn categoric bombardarea continuă a populaţiei din Gaza", a mai declarat Martin.

Recunoaşterea unui stat "ar putea servi drept catalizator pentru a ajuta populaţia din Gaza şi Cisiordania şi pentru a promova o iniţiativă de pace condusă de arabi", a adăugat şeful diplomaţiei irlandeze.(Agerpres)