Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că Israelul nu a comunicat Statelor Unite o dată pentru o posibilă operațiune militară la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, dar crede că aceasta nu este „iminentă”, potrivit AFP.

Anthony BlinkenFoto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

„Nu, nu avem o dată pentru o operațiune, cel puțin una care să ne fi fost comunicată de israelieni”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă la Washington, alături de omologul său britanic David Cameron.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că a fost stabilită o dată pentru o ofensivă asupra orașului Rafah, despre care Israelul consideră că este unul dintre ultimele bastioane ale Hamas în Fâșia Gaza.

De asemenea, Blinken a declarat că israelienii și americanii vor purta noi discuții „săptămâna viitoare la Washington” cu privire la situația din Rafah.

„Nu mă aștept să se ia nicio măsură înainte de aceste discuții; de fapt, nu văd nimic iminent”, a declarat Blinken.

Statele Unite și mai multe capitale se tem pentru siguranța celor peste 1,5 milioane de locuitori din Gaza care s-au refugiat în această zonă situată în sudul extrem al Fâșiei Gaza, în apropiere de frontiera închisă cu Egiptul.