Un atac israelian asupra sudului Libanului a ucis luni dimineața un comandant al forțelor terestre din cadrul grupării libaneze Hezbollah, potrivit unei surse din cadrul armatei israeliene și a două din cadrul serviciilor de securitate libaneze citate de Reuters.

Luptatori Hezbollah in violente pe strazile BeirutuluiFoto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Luni dimineața, avioanele de luptă israeliene au lovit satul al-Sultaniyah și au ucis un comandant din cadrul unităților de elită Radwan ale Hezbollah și alte două persoane.

Armata israeliană l-a identificat pe comandant drept Ali Ahmed Hassin și a spus că este responsabil pentru planificarea și executarea atacurilor împotriva israelienilor. Hezbollah a emis un anunț privind decesul lui Hassin, dar fără detalii despre rolul său în interiorul grupării.

Atacurile transfrontaliere israeliene au ucis aproximativ 270 de luptători Hezbollah în ultimele șase luni, precum și aproximativ 50 de civili, inclusiv copii, medici și jurnaliști. În replică, rachetele trase de Hezbollah au ucis până la 12 soldați israelieni și șase civili.

Atacurile au dus la strămutarea a zeci de persoane de ambele părți ale frontierei și a afectat economia din sudul Libanului, întrucât bombele au lovit câmpurile agricole.

Hezbollah și Israel au fost implicate în mai multe atacuri transfrontaliere odată cu declanșarea războiului din Gaza, ceea ce a provocat îngrijorări privind o posibilă extindere a războiului în regiune.

Într-o declarație comună emisă luni, coordonatorul special al ONU pentru Liban, Joanna Wronecka, și comandantul misiunii ONU pentru menținerea păcii în Liban, Aroldo Lazaro, au cerut oprirea violențelor.

„Ciclul de atacuri și răspunsuri care nu dă semne de oprire și încălcă acordul de încetare a ostilităților constituie cea mai gravă încălcare a Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate de la adoptarea acesteia în 2006 (nr. care a încheiat războiul dintre Israel cu Liban)”, se arată în declarația comună.

Decizia din 2006 a încheiat războiul de o lună dintre cele două părți, dar multe dintre punctele acordului nu au fost niciodată implementate, precum retragerea trupelor Hezbollah din sudul Libanului și trimitea unor soldați din armata națională.