​Israelul își retrage soldalții din orașul Khan Younis din sudul Gazei, dar trupele sale sunt „departe de a opri” operațiunile în Gaza, a anunțat șeful de stat major al armatei israeliene, citat de CNN. Ministrul israelian al apărării a precizat că trupele se vor pregăti pentru noi misiuni, inclusiv în Rafah, unde se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de palestinieni.

Bombardamente in Khan YounisFoto: Ahmed Zakot/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Retragerea, care are loc după patru luni de lupte dure între armata israeliană și gruparea Hamas în Khan Younis, coincide cu noi discuții de încetare a focului care au loc în Egipt ceea ce ridică întrebări privind direcția în care se îndreaptă războiul care a împlinit șase luni, menționează The Guardian.

Două brigăzi vor rămâne în jumătatea de nord a Fâșiei Gaza și în noul coridor care acum bifurcă teritoriul palestinian la Wadi Gaza, au declarat duminică Forțele de Apărare ale Israelului, pentru a „păstra libertatea de acțiune a armatei israeliene și capacitatea sa de a conduce operațiuni bazate pe informații”.

Presa internațională subliniază că retragerea are loc în primul rând pentru a-i ajuta pe rezerviști după aproape patru luni de lupte intense, mai degrabă decât orice schimbare semnificativă a strategiei.

„Nu este nevoie să rămânem în Khan Younis. Divizia 98 a demontat brigăzile din Khan Younis ale Hamas și a ucis mii de membri ai săi. Am făcut tot ce am putut acolo”, a explicat un oficial israelian pentru publicația israeliană Haaretz

Palestinienii strămutați din oraș ar putea acum să se întoarcă la casele lor, a completat el.

Analiștii militari au declarat duminică că o ofensivă terestră israeliană asupra orașului Rafah, ultimul bastion în care armata israeliană nu a intrat și unde se adăposteau aproximativ 1,5 milioane de oameni, nu a fost exclusă.

Dar momentul anunțului coincide cu începutul unei runde de discuții la Cairo, care vizează obținerea unui al doilea armistițiu și a acordului de eliberare a ostaticilor, și este primit ca un semn pozitiv pentru ultimele negocieri.

Israelul a confirmat duminică că va trimite o delegație pentru a lua parte la noile discuții, după ce gruparea militantă palestiniană Hamas a anunțat cu o zi înainte că va trimite negociatori.