Israelul și-a retras trupele din sudul Fâșiei Gaza, în special din orașul Khan Younis, după luni de lupte împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas, au anunțat duminică armata și presa israeliană, potrivit France Presse.

Palestinieni care se refugiaseră în Rafah și care se întorc în Khan YounisFoto: Mohammed ABED / AFP / Profimedia
  • UPDATE 15:48 Israelul este „la un pas de victorie" în războiul său împotriva Hamas în Gaza, a declarat duminică Benjamin Netanyahu. „Suntem la un pas de victorie. Dar prețul pe care trebuie să îl plătim este dureros și sfâșietor", a declarat premierul în fața cabinetului de război al guvernului său. „Nu va exista o încetare a focului fără întoarcerea ostaticilor. Acest lucru nu se va întâmpla", a mai avertizat el, în timp ce o delegație israeliană urma să participe la Cairo la noi negocieri de armistițiu cu Hamas prin intermediul unor mediatori internaționali - Statele Unite, Qatar și Egipt.

„Astăzi, duminică, 7 aprilie, divizia de comando 98 a armatei israeliene și-a încheiat misiunea în Khan Younis. Divizia a părăsit Fâșia Gaza pentru (...) a se pregăti pentru operațiuni viitoare", a precizat armata într-un comunicat citat de AFP.

Armata a precizat că va continua să opereze în micul teritoriu palestinian în funcție de nevoile sale strategice: „O forță semnificativă condusă de divizia 162 și de brigada Nahal continuă să opereze în Fâșia Gaza pentru a garanta libertatea de acțiune a armatei și capacitatea acesteia de a efectua operațiuni precise pe baza informațiilor”.

Oficial militar: Am ucis mii de membri Hamas

Cotidianul israelian Haaretz scrie că retragerea infanteriei din sudul Fâșiei Gaza este motivată de faptul că armata și-a atins obiectivele în această zonă.

Potrivit unui oficial militar citat de acest ziar, „nu mai este nevoie să rămânem în acest sector fără nicio necesitate strategică".

„Divizia 98 a destructurat brigăzile Hamas din Khan Younis și a ucis mii de membri ai acestora. Am făcut tot ceea ce trebuia să facem", a afirmat el.

Palestinienii strămutați din Khan Younis - doar o parte dintre cei strămutați din Fâșia Gaza - se pot întoarce acum la casele lor după ce s-au refugiat la Rafah, mai la sud, în apropiere de granița cu Egiptul, potrivit militarului.

Palestinienii încep să se întoarcă în Khan Younis

Duminică, un fotograf al AFP a văzut zeci de persoane părăsind Rafah în direcția Khan Younis, pe jos, cu mașina sau în căruțe trase de măgari.

Khan Younis, un mare oraș din sudul Fâșiei Gaza, a fost timp de luni de zile scena unor raiduri aeriene neîncetate și a unor lupte intense între forțele Hamas și armata israeliană.

Atenția se concentrează acum asupra orașului Rafah unde, în ciuda îngrijorărilor multor capitale străine, Israelul s-a declarat hotărât să lanseze o ofensivă terestră, deși peste 1,5 milioane de locuitori din Gaza s-au refugiat acolo.

Cel puțin 33.175 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost ucise în campania militară de ripostă a Israelului, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, care este controlată de Hamas din 2007.