Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care este și candidată din partea Partidului Popular European (PPE) la alegerile europene din iunie, a subliniat duminică, la Atena, importanța „apărării prosperității și securității" în Europa în fața „atacurilor" Rusiei, transmite AFP.

Ursula von der LeyenFoto: Lopez/EUC / Zuma Press / Profimedia

„Miza viitoarelor alegeri este mare. Europa noastră pașnică și unită este pusă sub semnul întrebării ca niciodată înainte", a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs rostit în cadrul celui de-al 15-lea Congres al partidului de dreapta Noua Democrație (ND), aflat la guvernare în Grecia.

„Rusia nu încearcă doar să șteargă Ucraina de pe fața pământului", a spus ea, „agresiunea Rusiei este mai amplă", cu „atacuri hibride asupra Europei", „manipularea rețelelor sociale și folosirea migranților".

În contextul în care sondajele de opinie prevăd o ascensiune a extremei drepte la alegerile europene din 9 iunie, președinta Comisiei Europene a avertizat că „prietenii lui Putin încearcă să ne rescrie istoria (...), fie că este vorba de populiști sau demagogi", fie că este vorba de partidele de extremă dreapta AfD în Germania, Rassemblement National în Franța sau Confederația (Konfederacja) în Polonia.

Ei vor să ne distrugă Europa. Treaba noastră este să ripostăm

„Ei vor să ne distrugă Europa. Iar noi nu vom permite niciodată ca acest lucru să se întâmple", a răbufnit ea. „Treaba noastră este să ripostăm", „noi apărăm Europa. Noi apărăm democrația. Apărăm prosperitatea și securitatea", a spus candidata PPE.

Ea a reiterat necesitatea de a acrește cheltuielile europene pentru apărare" și a lăudat sprijinul neprețuit" al premierului grec Kyriakos Mitsotakis, a cărui țară se numără printre cele care „deschid calea", dedicând peste 2% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare.

Grecia este „prima etapă a campaniei mele (...) și nu-mi pot imagina un punct de plecare mai bun", a declarat vond der Leyen, care a fost invitată la Congresul ND, care a început vineri și s-a încheiat duminică după-amiază.