Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat sâmbătă „alarmat de intrarea cu forţa" de vineri a agenţilor ecuadorieni în Ambasada Mexicului în Quito şi a amintit că edificiile diplomatice şi personalul acestora se bucură „de un principiu cardinal al inviolabilităţii care trebuie respectat în toate cazurile, în conformitate cu dreptul internaţional", transmit EFE și Agerpres.

Poliția ecuadoriană a intrat cu forța în ambasada Mexicului din QuitoFoto: David Bustillos / AP / Profimedia

Încălcarea acestui principiu „pune în pericol normalitatea relaţiilor internaţionale", a insistat Guterres, cerând Ecuadorului şi Mexicului „să-şi soluţioneze diferendele prin mijloace paşnice".

Asaltul asupra Ambasadei Mexicului din Quito a avut drept obiectiv reţinerea fostului vicepreşedinte ecuadorian Jorge Glas, care se refugiase în interiorul clădirii diplomatice.

Mexicul a rupt imediat relaţiile diplomatice cu Ecuadorul, iar exemplul Mexicului a fost urmat sâmbătă de Nicaragua.

Şi Departamentul de Stat al SUA a condamnat asaltul asupra ambasadei mexicane, calificându-l drept o încălcare a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice şi a cerut celor doi aliaţi ai Washingtonului „să-şi soluţioneze diferendele în conformitate cu normele internaţionale".

Asaltul a fost condamnat şi de guvernele din Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Cuba, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Republica Dominicană, Uruguay şi Venezuela.