Norvegia intenționează să își majoreze cheltuielile militare cu 600 de miliarde de coroane (56 de miliarde de dolari) până în 2036 pentru a-și consolida apărarea împotriva Rusiei și a altor provocări de securitate, a anunțat vineri guvernul acestei țări membre NATO, potrivit Reuters.

Soldat al armatei norvegieneFoto: NTB Scanpix / Alamy / Alamy / Alamy / Profimedia

Cheltuielile militare totale pentru următorii 12 ani ar urma să se ridice la 1.620 de miliarde de coroane (151 miliarde de dolari), a precizat sursa citată.

„Acest plan reprezintă o majorare istorică a cheltuielilor pentru apărare și implică o consolidare semnificativă a tuturor ramurilor forțelor armate", a declarat premierul Jonas Gahr Stoere într-o conferință de presă.

Cheltuielile anuale planificate pentru apărare în 2036 vor fi, pe o bază comparabilă și ajustată la inflație, cu aproximativ 83% mai mari decât nivelul actual, a precizat ministrul de finanțe.

Războiul din Ucraina a schimbat în mod semnificativ abordarea norvegiană cu privire la cheltuielile militare, declanșând o dezbatere despre cum să se protejeze împotriva unei potențiale agresiuni rusești.

Țara nordică are o graniță comună cu Rusia în zona arctică, dar nu a fost niciodată în război cu vecinul său estic. „Trebuie să ne așteptăm ca Norvegia să trăiască cu o Rusie mai periculoasă și mai imprevizibilă timp de mulți ani", a transmis guvernul într-un document remis vineri parlamentului.

„Relația cu Rusia va fi pentru mult timp de acum înainte dificilă și, în multe privințe, va determina politica norvegiană de securitate și apărare", a adăugat acesta.

Datorită fondului său suveran de investiții, cel mai mare din lume, cu active de 17.000 de miliarde de coroane, Norvegia are banii de care are nevoie pentru a finanța creșterea cheltuielilor de apărare fără a tăia din cheltuielile cu spitalele sau școlile, a declarat premierul.

Cu toate acestea, cheltuielile guvernamentale anuale din fondul de investiții vor rămâne limitate ca și până acum la 3% din totalul activelor, a precizat guvernul.

Norvegia a anunțat recent că intenționează să crească cheltuielile pentru apărare în 2024 la 2% din produsul său intern brut, devenind astfel ultima națiune membră NATO care a adoptat și oficial obiectivul stabilit de alianța militară. Norvegia spusese anterior că va atinge ținta de 2% până în 2026. În 2022, ea a cheltuit 1,57% din PIB pentru apărare, potrivit NATO.