Israelul trebuie să facă mai mult pentru a „proteja civilii nevinovați” din Gaza și pentru a face să intre ajutoarele și trebuie să desfășoare o anchetă „rapidă” privind moartea a șapte lucrători umanitari, a declarat marți, de la Paris, șeful diplomației americane Antony Blinken, după o întâlnire cu omologul său francez Stéphane Séjourné, potrivit AFP.

Anthony BlinkenFoto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

Cei doi lideri au ținut o conferință de presă la finalul unei întâlniri pentru a discuta despre crizele internaționale majore, inclusiv despre războiul din Gaza și Ucraina.

Ei au discutat în special despre moartea luni a șapte lucrători ai ONG-ului american World Central Kitchen, uciși într-o lovitură israeliană în Gaza, descrisă marți de guvernul israelian ca fiind „neintenționată” și un „incident tragic”.

Stéphane Séjourné a exprimat „condamnarea fermă” a Franței, iar Anthony Blinken a cerut o anchetă „rapidă și imparțială” pentru a face lumină asupra acestei tragedii.

Secretarul de stat american a îndemnat, de asemenea, Israelul să facă „mai mult pentru a proteja viețile civililor nevinovați, de la copii palestinieni nevinovați până la lucrătorii umanitari” și a reiterat „necesitatea imperativă de a crește substanțial ajutorul” pentru teritoriul palestinian devastat de aproape șase luni de război și aflat într-o criză umanitară majoră.

Apel pentru Ucraina

În ceea ce privește Ucraina, aceștia au reiterat faptul că atât Statele Unite, cât și Franța intenționează să își continue ajutorul fără întrerupere.

„Franța a fost un lider formidabil în acest efort”, a lăudat Anthony Blinken.

Adresându-se opiniei publice americane, el a insistat asupra faptului că Congresul ar trebui să voteze în favoarea programului de ajutor crucial pentru Ucraina.

Statele Unite au fost principalul susținător al Kievului de la invazia rusă din februarie 2022. Dar la Washington, un program de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina este blocat de luni de zile de opoziția republicană din Congres.

Blinken a mai spus că Washingtonul lucrează neobosit pentru a împiedica transferul de arme și echipamente către Rusia, în special din Iran sau Coreea de Nord, sau chiar China, care sunt apoi folosite împotriva Ucrainei.

Anthony Blinken nu a mai vizitat Franța de aproape doi ani. Vizita sa o precede pe cea a președintelui american Joe Biden, care urmează să participe la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaților în Normandia, la 6 iunie 1944.