Joe Biden a făcut apel la „pace și stabilitate” în jurul Taiwanului, în conversația sa de marți cu omologul său chinez Xi Jinping, potrivit unui comunicat de presă difuzat de Casa Albă și citat de AFP.

Joe Biden și Xi JinpingFoto: Li Xueren / Zuma Press / Profimedia Images

De asemenea, președintele american a făcut apel la respectarea „dreptului și libertății de navigație în Marea Chinei de Sud”.

Xi îi spune lui Biden că Taiwanul este o „linie roșie absolută”.

Președintele chinez Xi Jinping i-a spus marți omologului său american Joe Biden că problema Taiwanului reprezintă o „linie roșie de netrecut, a relatat presa de stat chineză.

„Xi Jinping a subliniat că problema Taiwanului este prima linie roșie absolută în relațiile sino-americane”, a precizat agenția oficială de presă Xinhua. Nu vom permite ca activitățile separatiste sau imixtiunea externă care sprijină forțele care luptă pentru „independența Taiwanului” să rămână necontrolate”, a spus el.

Restricții tehnologice: Xi îi transmite lui Biden că Beijingul „nu va sta cu mâinile în sân”.

Președintele chinez Xi Jinping i-a spus omologului său american Joe Biden că Beijingul nu va „sta cu mâinile în sân” dacă Washingtonul va continua să ia măsuri drastice în ceea ce privește „dezvoltarea de înaltă tehnologie a Chinei”, a relatat presa de stat chineză.

Xi a declarat că „Statele Unite au lansat o serie de măsuri necruțătoare menite să suprime economia, comerțul, știința și tehnologia Chinei, iar lista de sancțiuni împotriva companiilor chinezești este din ce în ce mai lungă”, potrivit unei înregistrări a unei convorbiri telefonice dintre cei doi lideri publicată de agenția de presă Xinhua.

El a adăugat că, dacă Washingtonul „persistă în suprimarea dezvoltării de înaltă tehnologie a Chinei și în privarea Chinei de dreptul său legitim la dezvoltare, nu vom sta cu mâinile în sân”.