Un poster electoral al taberei lui Viktor Orban inspirat de o poză mai veche a faimoasei trupe californiene Dead Kennedys i-a nemulțumit pe artiștii americani, care au acuzat încălcarea drepturilor de autor și au folosit momentul pentru a critica dur stilul guvernării de la Budapesta, scrie presa maghiară.

Viktor OrbanFoto: Denes Erdos / AP / Profimedia

O campanie de afișaj electoral demarată înaintea alegerilor europene și locale din Ungaria din iunie a luat în vizor patru membri ai opoziției - pe András Feket-Győr, Ferenc Gyurcsány, Gergely Karácsony și Péter Márki-Zay, sugerând că aceștia ar fi cumpărați de străini - un discurs folosit în mod frecvent de forțele guvernamentale.

Posterele, create de Forumul Solidarității Civile, o organizație asociată cu partidul Fidesz, al lui Viktor Orban, potrivit publicației 444.hu, îi înfățișează pe cei patru politicieni îmbrăcați cu cămăși albe, cu simbolul dolarului pictat pe piept și cu inscripția: „I-au cumpărat la kilogram”.

Posterele pot fi găsite pe stâlpi, dar campania rulează și pe Internet, unde Forumul Solidarității Civile a cumpărat reclamă, potrivit publicațieiTelex.hu.

Designul grafic copiază însă în mod fidel conceptul unei scamatorii puse la cale de trupa de hardcore punk Dead Kennedys în anii 1980.

Faimoși pentru versurile lor satirice și atacurile la adresa clasei politice, a capitalismului și a artei convenționale, muzicienii au apărut la un eveniment îmbrăcați în cămăși albe, cu semnul dolarului pe piept, într-un atac la adresa mercantilismului industriei muzicale.

Imaginile surprinse de un cunoscut fotograf de muzică cunoscut sub numele de f-stop Fitzgerald au documentat momentul.

Întrebarea pe care și-au pus-o prin urmare jurnaliștii maghiari a fost simplă: au încălcat organizatorii campaniei de afișaj maghiare drepturile de autor ale Dead Kennedys și ale fotografului? Artiștii cred că da.

„Nu, nu am permis acestui sinistru dictator aspirant Orbán sau partidului său să o folosească! De ce am susține regimul său fascist de fotoliu în vreun fel? Da, cu siguranță au încălcat drepturile de autor atât ale DK, cât și ale renumitului fotograf new wave/early punk F-Stop Fitzgerald”, a declarat fostul solist vocal al Dead Kennedys, Jello Biafra, contactat de jurnalistul maghiar Laszlo Seres.

„Această fotografie a fost furată de la Dead Kennedys și de la fotograful F-Stop Fitzgerald de oamenii din tabăra nebună de dreapta a lui Orbán. Dacă fură de la noi, fără îndoială că vor fura și de la poporul maghiar”, a spus și chitaristul East Bay Ray, citat de 444.hu.

Iar basistul, care a vorbit cu același site maghiar, s-a declarat de acord.

„Sunt 100% de acord cu declarațiile lui Biafra și Ray. Nu există nimic bun, ci doar lucruri rele în legătură cu Orbán și cu politica sa nemiloasă. Susținem opoziția și suntem indignați de faptul că (Orban) a plagiat imaginile lui F-stop Fitzgerald”, a spus Klaus Flouride.