Congresmanul american Tim Walberg a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi îndemnat la folosirea unor bombe nucleare în Fâșia Gaza după ce a sfătuit Israelul să „termine treaba rapid” cu Hamas, ca și SUA în cazul orașelor japoneze Nagasaki și Hiroshima, relatează Times of Israel.

Congresmanul Tim Walberg, un membru al Partidului RepublicanFoto: Joshua A. Bickel / AP / Profimedia

„Ca un copil care a crescut în era Războiului Rece, ultimul lucru pentru care aș milita ar fi folosirea armelor nucleare”, a declarat Walberg, un legiuitor în Camera Reprezentanților din partea statului Michigan, într-un comunicat de presă.

„Am folosit o metaforă să transmit nevoia ca atât Israelul, cât și Ucraina, să își câștige războaiele pe cât de rapid posibil, fără a pune trupe americane în calea primejdiei”, a adăugat el.

Walberg, un legiuitor al Partidului Republican în camera inferioară a Congresului de la Washington, a făcut precizările după ce pe rețelele de socializare a apărut o înregistrare video cu un dialog avut de acesta cu un alegător în timpul unei întâlniri de tip „town hall” cu electoratul.

Întâlnirea a avut loc pe 25 martie în localitatea Dundee din statul Michigan, însă înregistrarea a apărut abia lunea aceasta pe rețelele de socializare.

Răspunzându-i unui alegător care și-a exprimat îngrijorarea față de planurile administrației Biden de a construi un doc pe țărmul Fâșiei Gaza pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare, Walberg a afirmat că „nu ar trebui să cheltuim un ban pe ajutoare umanitare”.

„Ar trebui să fie ca Nagasaki și Hiroshima. Terminați treaba rapid”, a adăugat el.

Congresmanul republican spune că dorește protejarea cât mai multor civili nevinovați

Comentariile lui Walberg au fost denunțate între timp de mai mulți congresmeni americani.

De exemplu, Haley Stevens, un democrat din Michigan apropiat de comunitatea pro-israeliană, a afirmat că afirmațiile lui Walberg prevestesc „iadul pe Pământ”.

„Să ameninți să folosești, să sugerezi folosirea sau, Doamne ferește, chiar să folosești arme nucleare, este o tactică de război inacceptabilă în secolul XXI”, a scris acesta pe „X”, fosta rețea de socializare Twitter.

Fostul congresman Justin Amash, un republican din Michigan cu origini palestiniene, a condamnat la rândul său comentariile lui Walberg, afirmând că ele nu pot fi apărate și sunt „reprobabile”.

Walberg a insistat însă în comunicatul remis presei că el a făcut de fapt apel la apărarea civililor.

„Raționamentul meu era exact opusul a ceea ce se transmite. Cu cât se încheie mai rapid aceste războaie, cu atât mai puține vieți nevinovate sunt pierdute în focul încrucișat”, a declarat congresmanul din Michigan.