Rusia ar avea în plan să elimine desemnarea talibanilor drept organizație teroristă, scrie publicația independentă rusă Meduza, citată de The Kyiv Independent. Potrivit sursei citate, o decizie finală va fi luată în viitorul apropiat de Kremlin.

talibaniFoto: JAVED TANVEER / AFP / Profimedia

Anunțul vine în aceeași zi în care agenția de stat rusă TASS a scris că talibanii au fost invitați să participe la evenimentul „Rusia - Lumea Islamică: KazanForum”, programat pentru luna mai.

Zamir Kabulov de la Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova a cooperat cu talibanii în chestiuni anti-terorism „în mod regulat”, adăugând: „Nu există informații speciale aici care să poată fi adăugate”.

Talibanii au emis o condamnare fermă a atentatului din 22 martie de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, transmițând că ei „condamnă în cei mai fermi termeni recentul atac terorist de la Moscova revendicat de Statul Islamic și îl consideră o încălcare flagrantă a tuturor standardelor umane”.

Mișcarea talibanilor a fost fondată la începutul anilor 1990. Ei au preluat conducerea Afganistanului prima dată în 1996 și au aplicat legea islamică strictă, persecutând brutal femeile, adversarii politici și minoritățile religioase.

Acest regim a oferit un refugiu pentru conducerea grupării teroriste Al-Qaida după atacurile de la 11 septembrie din Statele Unite, dar a fost înlăturat de la putere după ce SUA au invadat țara în 2001.

De la revenirea talibanilor la putere în Afganistan în 2021, aproximativ 1.000 de civili au fost uciși sub conducerea lor.