Furia tot mai mare față de guvernul lui Benjamin Netanyahu a făcut ca mii de israelieni să iasă în stradă, cerând demisia premierului. Protestatarii au blocat un drum principal din Tel Aviv, în timp ce poliţia a folosit tunuri cu apă împotriva manifestanţilor.

Protestatarii au aprins torțe în timpul unui protest la Tel Aviv. Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în tot Israelul în cel mai mare protest din 7 octombrie împotriva actualului guvern condus de Benjamin NetanyahuFoto: Eyal Warshavsky / Zuma Press / Profimedia

Familiile ostaticilor israelieni reţinuţi în Fâşia Gaza au lansat un apel la o manifestaţie în masă în faţa parlamentului la Ierusalim săptămâna viitoare, în timp ce mii de persoane s-au adunat sâmbătă în sprijinul lor la Tel Aviv, scrie AFP.

Protestatarii au blocat unul dintre drumurile principale din Tel Aviv, în timp ce două mitinguri paralele, unul cerând eliberarea ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza, iar celălalt criticând guvernul israelian, s-au unit, notează Agerpres.

Poliţia a folosit tunuri cu apă împotriva manifestanţilor care au aprins focuri şi au blocat o parte din drumuri cu vehicule.

Proteste în tot Israelul

La Ierusalim, sute de persoane s-au adunat în faţa casei premierului Benjamin Netanyahu şi i-au cerut demisia. Media israeliene au raportat organizarea de manifestaţii împotriva guvernului în mai multe oraşe din ţară, dar la scară mai mică.

Mai devreme în cursul zilei, mii de persoane s-au adunat la Tel Aviv, cel mai mare oraş al Israelului, pentru a asculta familiile ostaticilor care au chemat la o manifestaţie în masă în faţa parlamentului din Ierusalim săptămâna viitoare.

Un miting va avea loc săptămâna viitoare în faţa Knesset-ului, parlamentul israelian situat la Ierusalim, a indicat Forumul familiilor de ostatici.

În apropierea manifestaţiei săptămânale din piaţa Muzeului de Arte Frumoase din Tel Aviv, redenumită „Piaţa Ostaticilor”, manifestanţi antiguvernamentali s-au adunat în faţa Ministerului Apărării la Tel Aviv.

„Tu eşti şeful, e vina ta”

Unii purtau pancarte învinovăţindu-l pe Netanyahu pentru soarta ostaticilor, cu fotografii ale premierului pe care scria: „Tu eşti şeful, e vina ta”.

Poliţia i-a acuzat pe manifestanţii antiguvernamentali că sunt „răzvrătiţi” şi a considerat că demonstraţia este ilegală. Manifestanţii au încălcat „ordinea (publică) prin aprinderea de focuri pe drum”, a adăugat ea.

Unii dintre cei care ieşiseră în stradă pentru a sprijini familiile ostaticilor s-au alăturat apoi mitingului antiguvernamental, a constatat un fotoreporter al AFP.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza în cursul atacului sângeros din 7 octombrie, iar 130 dintre ei sunt încă ostatici, dintre care 34 au murit, potrivit Israelului.

Fosta ostatică Raz Ben Ami, eliberată în noiembrie după un acord de armistiţiu obţinut prin medierea Qatarului şi Statelor Unite, i-a cerut direct lui Netanyahu să accelereze negocierile în vederea eliberării altor ostatici în continuare deţinuţi în teritoriul palestinian unde Israel şi Hamas s-au angajat într-un război devastator de aproape şase luni.

„Daţi ordin negociatorilor din Qatar: Nu vă întoarceţi fără un acord! Nu vă întoarceţi fără un acord!”, a spus ea.