Degajarea uriașului pod care s-a prăbușit săptămâna aceasta în Baltimore, SUA, va începe sâmbătă, un proces care se anunță lung și dificil, au anunțat autoritățile locale, potrivit AFP.

Podul din Baltimore Foto: Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

O macara uriașă urmează să ridice prima bucată din structură, care a fost deja tăiată de către serviciile de urgență.

„Acesta este primul pas înainte de multe, multe altele”, a declarat Paul Wiedefeld, secretarul pentru transporturi din Maryland, în cadrul unei conferințe de presă. „Dar este un pas important în momentul în care începem acest proces”.

Un oficial al Pazei de Coastă americane, Shannon Gilreath, a explicat că o macara capabilă să ridice peste o sută de tone va fi mobilizată pentru a muta secțiunea secționată. El nu a putut oferi măsurile piesei în cauză.

Guvernatorul statului Maryland, Wes Moore, a precizat că aceasta nu face parte din structura care s-a prăbușit peste portcontainerul Dali, care se afla încă la fața locului.

Nava s-a izbit de podul Francis Scott Key în mijlocul nopții, la începutul acestei săptămâni, din cauza unor probleme de propulsie.

Guvernatorul a explicat că scopul era de a elibera o întreagă secțiune a podului pentru a deschide un „canal temporar”, astfel încât mai multe ambarcațiuni să poată participa la operațiuni, dar că acest proces va dura „zile întregi”.

Eliberarea podului și eliberarea portcontainerului reprezintă o prioritate pentru autoritățile locale, care sunt conștiente de impactul economic al blocadei din portul Baltimore.

„Cel puțin 8.000 de lucrători de pe docuri au locuri de muncă care au fost afectate în mod direct”, a subliniat guvernatorul.

De asemenea, el a început conferința de presă cu un gând pentru victimele tragediei.

Se crede că șase muncitori care se aflau pe pod în momentul accidentului au murit.

Trupurile a doi dintre ei au fost recuperate. Operațiunile de recuperare a celorlalte cadavre sunt încă în impas, deoarece autoritățile consideră în prezent că este prea periculos pentru scafandri să lucreze la locul accidentului.