Unul dintre cei mai celebri capi mafioţi italieni, Francesco „Sandokan” Schiavone, a devenit colaborator al justiţiei, după 26 de ani de închisoare, declară vineri surse judiciare AFP, conform News.ro.

Francesco SchiavoneFoto: Mario Laporta / AFP / Profimedia Images

Francesco Schiavone, care a fost capul clanului Casalesi, cu baza la Casal di Principe, în apropiere de Napoli, reputat drept cel mai puternic al mafiei napolitane - Camorra -, era considerat unul dintre cei mai bogaţi şi mai cruzi criminali din Europa până la arestrarea sa, în 1998.

El a fost condamnat la mai multe pedepse cu închisoarea pe viaţă, în urma procesului „Spartacus”. Decizia sa de a colabora cu justiţia constituie una dintre numeroasele „lovituri dure aplicate Camorra şi crimei organizate”, s-a felicitat preşedinta Comisiei parlamentare antimafia Chiara Colosimo.

Francesco Schiavone şi membri Casalesi au fost implicaţi în reglări de conturi brutale între clanuri care luptau pentru controlul Casal di Principe în perioada 1980-1990 şi a traficului de droguri.

Cruzimea Casalesi şi puterea lor economică şi politică a fost dezvăluită în „Gomorra”, o carte de succes a lui Robert Saviano, care a fost ecranizată apoi într-un film şi un serial.

Mai mulți membri ai familiei Schiavone au acceptat să colaboreze cu poliția

Scriitorul şi-a exprimat scepticismul, vineri, faţă de posibilitatea unei colaborări reale a lui Francesco Schiavone cu justiţia împotriva crimei organizate.

„Va reuşi el, oare, să o facă fără să dezvăluie unde se află banii Camorra şi fără să demonstreze adevăratele legături cu politica şi lumea afacerilor?”, se întreabă pe Instagram Saviano.

Mai mulţi membri ai familiei lui Francesco Schiavone au decis, în trecut, să colaboreze cu justiţia, devenind „pentiti” (căiţi). Vărul său, Carmine Schiavone, a început să o facă în anii '90 şi a dezvăluit, între altele, cum mafia deversa pe câmpuri, în puţuri şi lacuri din regiune deşeuri toxice suspectate că se aflau la originea unei creşteri a numărului cancerelor în rândul populaţiei locale.

Doi dintre fiii încarceraţi ai lui Sandokan, Nicola şi Walter, au început să colaboreze cu justiţia în 2018, respectiv în 2021.

Sandokan a fost transferat recent dintr-o închisoare din nordul Italiei în închisoarea din L'Aquila, unde a fost încarcerat naşul sicilian Matteo Messina Denaro înainte să moară, anul trecut.

Unele publicaţii scriu că zvonuri cu privire la boala acestuia, menite să explice mutarea în această închisoare, sunt doar o înşelătorie menită să ascundă un transfer legat de colaborarea cu justiţia.

Francesco Schiavone a fost numit „Sandokan” din cauza vagii sale asemănări cu actorul care care a dat viaţă eroului cu acest nume, un pirat, într-un serial televizat popular din anii "70.