Antonia Favorskaia a fost arestată sub acuzația de legături cu organizația lui Alexei Navalnîi, care a fost declarată „extremistă” de autoritățile ruse, relatează The Guardian.

Antonina FavorskaiaFoto: AP / AP / Profimedia

Favorskaia a documentat timp de mulți ani procesele lui Alexei Navalnîi și este cea care a filmat ultimul video în care apare opozantul rus. Potrivit organizației „Reporteri fără Frontiere”, ea este una din cei șase jurnaliști care au fost arestați în Rusia în această lună.

Organizația pentru drepturile omului OVD-Info a precizat că autoritățile ruse invocă drept argument acuzația de apartenență la o „organizație extremistă” că jurnalista a postat pe rețelele de socializare ale Fundației Anticorupție, organizația înființată de Alexei Navalnîi. Acest lucru este negat de către purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi care subliniază că Favorskaia nu a publicat nimic pe platformele fundației și este vizată de autorități pentru că și-a făcut meseria de jurnalist.

Opozantul rus, principalul adversar al lui Vladimir Putin a murit pe 16 februarie la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Arctica, în regiunea Iamal, unde ispăşea 19 ani de închisoare.

Favorskaia a fost inițial reținută de către autorități pe 17 martie după ce a pus flori pe mormântul lui Alexei Navalnîi, potrivit OVD-Info.

Ea a petrecut 10 zile în pușcărie fiind condamnată pentru nesupunere față de poliție, iar când această sentință s-a încheiat, autoritățile au reținut-o din nou. Vineri, ea urmează să apară în fața unui tribunal din Moscova.

Șase jurnaliști arestați în ultima lună

OVD-Info subliniază că arestarea jurnalistei face parte dintr-o campanie de represiune derulată de autoritățile ruse în cadrul căreia au căzut victime mai mulți jurnaliști.

Alte două jurnaliste, Alexandra Astakhova și Anastasia Musatova, au fost reținute pentru scurt timp după ce au venit să o vadă pe Favorskaia în centrul de detenție unde a fost încarcerată, potrivit „Reporteri fără Frontiere”.

Ekaterina Anikievich, jurnalist la siteul de știri SOTAvision, și Konstantin Yarov de la RusNews au fost, de asemenea, reținuți de poliție în timp ce relatau despre perchezițiile de la domiciliul lui Favorskaia.

Yarov a declarat pentru RusNews că a fost bătut în timpul reținerii. „M-au lovit cu picioarele, mi-au pus piciorul pe cap, mi-au dat degetele peste cap și m-au ironizat în timp ce încercam să mă ridic cerându-mi să arăt ce am în ghiozdan pentru că ar putea conține explozibili”, a povestit jurnalistul.

De asemenea, în Ufa, oraș la 1.300 de kilometri de Moscova, a fost arestată miercuri Olga Komleva care lucrează tot pentru RusNews. Și ea este acuzată de extremism și implicare în organizația lui Navalnîi.

Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi a fost declarată extremistă de către autoritățile ruse, prin urmare cei care sunt asociați cu organizația pot suferi condamnări la închisoare.