Cel puţin 36 de soldaţi sirieni au fost ucişi într-un atac israelian care a vizat regiunea Alep din nordul Siriei în zorii zilei de vineri, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), informează AFP și Agerpres.

Elicopter de atac al forțelor aeriene israeliene trage o rachetă în timp ce zboară în apropierea graniței cu Fâșia Gaza, în sudul Israelului, pe 3 noiembrie 2023Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Potrivit acestui ONG cu sediul în Regatul Unit şi care are o reţea vastă de surse în Siria, atacul a vizat în special „depozite de rachete aparţinând Hezbollahului libanez", care luptă alături de regimul sirian.

„Cel puţin 36 de soldaţi au fost ucişi şi alţi zeci răniţi în raidurile israeliene" care au vizat o zonă din apropierea aeroportului din Alep, a declarat ONG-ul.

La rândul său, o sursă militară citată de agenţia oficială siriană Sana a raportat „mai mulţi ucişi şi răniţi printre civili şi soldaţi" într-un raid israelian asupra poziţiilor militare din vecinătatea Alepului.

„Inamicul israelian a lansat un atac aerian împotriva mai multor obiective din Athriya, la sud-est de Alep", a spus sursa.

Contactată de AFP din Ierusalim, armata israeliană a răspuns „că nu comentează" aceste informaţii de presă.

Un atac aerian a vizat joi o clădire rezidenţială din suburbiile Damascului rănind cel puţin două persoane, potrivit agenţiei oficiale de ştiri Sana, care a dat vina pe Israel pentru atac. Zona vizată, Sayyida Zeinab, este considerată un bastion al grupărilor pro-iraniene din Siria.

Armata israeliană a efectuat sute de lovituri aeriene în Siria de la începutul războiului în ţara vecină, vizând în special grupuri pro-iraniene, dar şi-au intensificat atacurile de la începutul războiului din Fâşia Gaza, în octombrie 2023, între Israel şi Hamas.

Israelul comentează rareori atacurilor sale, dar spune că nu ar permite Iranului să îşi consolideze poziţia la graniţa sa.