Președintele Joe Biden și predecesorul său Donald Trump, ambii candidați la alegerile prezidențiale americane din noiembrie, își fac joi campanie electorală la New York, potrivit AFP.

Biden si TrumpFoto: Profimedia Images

Fostul președinte republican a făcut o scurtă declarație după ce a participat la priveghiul lui Jonathan Diller, polițistul care a fost împușcat mortal luni în timpul unei operațiuni pe drumurile publice.

„Trebuie să oprim acest lucru, trebuie să ne întoarcem la lege și ordine”, a declarat miliardarul în vârstă de 77 de ani, care s-a abținut de la orice critică directă la adresa rivalului său democrat.

Anturajul său insistă asupra contrastului dintre această deplasare solemnă și strângerea de fonduri prevăzută cu Joe Biden și doi foști președinți democrați, Barack Obama (2009-2017) și Bill Clinton (1993-2001), cu o sumă estimată la 25 de milioane de dolari.

Purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump, Steven Cheung, a criticat pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter) „seara sclipitoare” a celor trei democrați „cu binefăcătorii lor elitiști și neatenți”.

Casa Albă a anunțat că președintele l-a sunat vineri pe primarul din New York, Eric Adams, pentru a-i prezenta condoleanțe după moartea tragică a polițistului, survenită luni.

Democratul nu a fost în contact cu familia polițistului, dar „împărtășește durerea lor”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt Karine Jean-Pierre, adăugând că Joe Biden „a fost întotdeauna de partea forțelor de ordine și continuă să fie”.

Biden adună mai multe fonduri decât Trump

Prezentatorul de televiziune vedetă Stephen Colbert va modera conferința celor trei președinți democrați, iar cântărețele Lizzo și Queen Latifah, printre altele, vor cânta la Radio City Music Hall, în inima Manhattanului, în fața a 5.000 de persoane.

Potrivit NBC News, fotografia cu al 42-lea, 44-lea și 46-lea președinte al Statelor Unite este facturată cu cel puțin 100.000 de dolari.

„Cifrele nu mint: evenimentul de astăzi este un enorm tur de forță”, s-a felicitat Jeffrey Katzenberg, șeful strângerii de fonduri al campaniei democrate, într-un comunicat de presă în care se precizează că într-o singură seară, Joe Biden va strânge mai mult decât a strâns Donald Trump în întreaga lună februarie.

Democratul are cuferele de campanie mai bine aprovizionate decât adversarul său republican, care folosește o parte din banii colectați de la susținătorii săi pentru a plăti numeroasele procese împotriva sa.

Pe 15 aprilie, va începe la New York procesul lui Donald Trump într-un caz care implică plăți către o actriță de filme pentru adulți în 2016.