Kremlinul a afirmat joi că este nevoie de o tăcere totală în ceea ce privește negocierile despre un posibil schimb de prizonieri în care să fie implicat și Evan Gershkovich, jurnalistul Wall Street Journal arestat în Rusia în urmă cu un an sub suspiciunea de spionaj.

Jurnalistul american Evan Gershkovich Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a devenit primul jurnalist american arestat în Rusia sub acuzația de spionaj de la Războiul Rece încoace. El a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate (FSB) la 29 martie.

Reporterul, WSJ și guvernul american neagă cu toții că ar fi spion. Rusia susține că a fost prins în flagrant delict.

Întrebat despre momentul în care judecătorii vor discuta cazul lui Gershkovich sau dacă va avea loc un schimb de prizonieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns jurnaliștilor: „Nu avem informații despre instanță - nu este prerogativa noastră".

„În ceea ce privește chestiunile legate de schimburi, am subliniat în repetate rânduri că există anumite contacte, dar acestea trebuie să se desfășoare în liniște absolută", a declarat Peskov, adăugând că remarcile publice reprezintă un obstacol.

FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a afirmat că Gershkovich a încercat să obțină secrete militare.

Jurnalistul este de aproape un an în închisoarea de înaltă securitate Lefortovo din Moscova, care este strâns asociată cu FSB, iar detenția sa a fost prelungită până la 30 iunie.