Mii de persoane au manifestat marți la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după publicarea unei înregistrări audio care ar dovedi implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupție, potrivit AFP.

Proteste contra guvernului in UngariaFoto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Apelul manifestanților a venit după ce înregistrarea a fost difuzată în cursul zilei de Peter Magyar, un avocat și fost consilier al guvernului populist maghiar, care acum critică guvernul pe care îl acuză de corupție.

„Nu vom permite ca cel mai mare scandal politic și judiciar din ultimii treizeci de ani să fie mușamalizat”, a declarat Magyar în fața mulțimii, cerând, de asemenea, demisia procurorului general Peter Bolt.

Câteva mii de persoane s-au adunat inițial în fața Parchetului, dar manifestația a luat amploare pe măsură ce s-a mutat într-o piață din apropierea Parlamentului.

Peter Magyar, care a fost căsătorit și cu fostul ministru al justiției Judit Varga, a postat marți pe internet o înregistrare audio de două minute în care două persoane vorbesc despre o anchetă de corupție în care este implicat un fost adjunct al lui Varga.

Magyar susține că este vorba despre o conversație pe care a avut-o în ianuarie 2023 cu Varga, soția sa de la acea vreme, în care aceasta îl implică pe un membru al cabinetului lui Viktor Orban, Antal Rogan, și echipa acestuia. „Dar da, au scăpat”, spune ea. El susține că aceasta este o dovadă de manipulare a anchetei în cauză.

Varga a reacționat la publicarea videoclipului acuzându-l pe Peter Magyar că a constrâns-o să facă aceste declarații.

„A citit zvonuri în presă și, pentru că mă teroriza de câteva zile, am spus ce a vrut el să spun ca să mă lase să ies”, a spus ea pe Facebook.

Guvernul nu a reacționat la difuzarea acestei înregistrări, a cărei autenticitate nu poate fi verificată de AFP.

„O dispută domestică cu o femeie sub influența alcoolului nu are nimic de-a face cu viața publică”, a declarat șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, într-un mesaj video.

Peter Magyar respinge acuzațiile fostei sale soții și susține că a făcut înregistrarea după ce aceasta i-a descris „un guvern mafiot”.

El susține că are și alte înregistrări în care sunt implicați membri ai guvernului ungar.