Israelul și-a rechemat negociatorii de la Doha după ce a considerat că discuțiile mediate în vederea unui armistițiu în Gaza sunt „într-un punct mort” din cauza cererilor Hamas, a declarat marți un oficial israelian de rang înalt, potrivit Reuters.

Protest în fața Knesset, pentru eliberarea ostaticilor israelieni din GazaFoto: DEBBIE HILL / UPI / Profimedia

Oficialul, care este un apropiat al șefului spionajului Mossad care conduce negocierile, l-a acuzat pe liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, că a sabotat diplomația „ca parte a unui efort mai larg de a inflama acest război în timpul Ramadanului”.

Părțile aflate în conflict au intensificat negocierile, cu medierea Qatarului și a Egiptului, privind o suspendare de șase săptămâni a ofensivei israeliene în schimbul propunerii de eliberare a 40 dintre cei 130 de ostatici încă deținuți de gruparea militantă palestiniană din Gaza.

Hamas a încercat să obțină ca orice acord să se transforme în încetarea luptelor și retragerea forțelor israeliene. Israelul a exclus această variantă, afirmând că va relua în cele din urmă eforturile de dezmembrare a guvernării și a capacităților militare ale Hamas.

Hamas dorește, de asemenea, ca sutelor de mii de palestinieni care au fugit din orașul Gaza și din zonele învecinate spre sud în prima etapă a războiului de aproape șase luni să li se permită să se întoarcă în nord.

Oficialul israelian a declarat că Israelul a fost de acord să dubleze numărul palestinienilor pe care îi va elibera în schimbul ostaticilor la 700-800 de prizonieri și să permită unor palestinieni strămutați să se întoarcă în nordul Gaza.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți că Hamas a făcut cereri „iluzorii”, ceea ce, în opinia sa, arată că palestinienii nu sunt interesați de un acord.

La Tel Aviv, o mulțime de aproximativ 300 de membri ai familiilor ostaticilor și susținători ai acestora s-au cerând să se ajungă la un acord pentru eliberarea prizonierilor. Unii s-au închis în cuști în semn de protest, ținând pancarte cu fotografii ale celor dragi lor. „Niciun preț nu este prea mare”, scria pe una dintre pancarte.

Hamas a acuzat Israelul că a tras de timp la negocieri în timp ce își desfășoară ofensiva militară.

Discuțiile de la Doha continuă în condițiile în care palestinienii din Gaza se confruntă cu o penurie severă de alimente, medicamente și îngrijiri spitalicești, iar îngrijorarea că foametea se va instala este tot mai puternică.