Podul Francis Scott Key Bridge, care s-a prăbușit marți după ce a fost lovit de o navă de containere, purta numele unui avocat american care a scris versurile imnului național. Construcția podului care traversează râul Patapsco spre portul Baltimore a început în 1972 și s-a finalizat în 1977, potrivit CNN și New York Times.

Podul din Baltimore Foto: Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Podul s-a prăbușit marți după ce unul din piloni a fost lovit de o navă cu containere. „Cauza exactă a incidentului nu a fost încă determinată”, a transmis compania care opera nava, Synergy Marine Group, și naviga sub pavilion Singapore. Poliția nu a stabilit cauza accidentului, dar a respins posibilitatea unei acțiuni teroriste.

Două persoane au fost scoase în viață din apă, în timp ce alte șapte sunt date dispărute și sunt căutate de pompieri și scafandri.

Când podul a fost deschis, New York Times a estimat că a costat 141 de milioane de dolari, ceea ce în prezent ar echivala cu 735 de milioane de dolari.

După ce a fost deschis pentru public, el a intrat în mai multe rânduri în renovare, inclusiv un proiect de 14 milioane de dolari pentru îmbunătățirea siguranței în 1986.

Peste 12,4 milioane de vehicule comerciale și de pasageri au trecut podul în 2023, potrivit datelor colectate de autoritățile din statul Maryland.

Podul avea o lungime de 2,6 kilometri peste râul Patapsco, dar toată structura cu rutele conexe se întinde pe o lungime de 17,7 kilometri.

Francis Scott Key, a cărui nume îl poartă podul, s-a aflat în apropiere de locul unde a fost construit în 1814 când urmărea bombardamentul britanic asupra Fort McHenry. Acest eveniment l-a inspirat să scrie un poem care avea să devină imn național în 1931.