Podul Francisc Scott Key, în lungime de aproape 3 kilometri, s-a prăbușit marți după ce a fost lovit de o navă, relatează AFP și Reuters. Mai multe persoane și vehicule au căzut în apă, iar autoritățile intervin pentru salvarea lor.

Pod prăbușit în BaltimoreFoto: Captură video

21:00Momentele dinaintea prăbușirii podului din Baltimore: înregistrările radio ale serviciilor de urgență. „Acești oameni sunt eroi. Au salvat vieți”

17:00 Nava a emis un semnal de primejdie (cunoscut ca „mayday”) înainte de a lovi pilonul podului Francis Scott Key, a anunțat guvernatorul din Maryland, citat de CNN. Acest lucru a permis autorităților din Baltimore să oprească traficul pe pod.

„Suntem recunoscători că între mayday și prăbușirea podului am avut oficiali care au putut să oprească traficul astfel că am evitat ca mai multe mașini să fie pe pod”, a declarat guvernatorul Wes Moore. „Acești oameni sunt eroi. Au salvat vieți noaptea trecută.”

Potrivit guvernatorului, nava se îndrepta spre pod „cu o viteză foarte mare” în momentul în care a lovit pilonul.

Un raport neclasificat al Agenţiei pentru Securitate Cibernetică şi Securitate a Infrastructurii, citat de ABC News, arată că nava de containere „a pierdut propulsia” în timp ce părăsea portul Baltimore.

„Nava a notificat Departamentul de Transport din MD (MDOT) că a pierdut controlul navei şi că este posibilă o coliziune cu podul”, se arată în raport. „Nava a lovit podul provocând o prăbuşire completă”, menţionează raportul.

16:15 Șase persoane sunt date dispărute, au anunțat autoritățile din Baltimore, într-un nou bilanț prezentat presei, potrivit BBC.

Anterior, autoritățile locale vorbeau despre 7 persoane dispărute, dar în urma verificărilor au stabilit că 8 persoane se aflau pe pod în momentul în care s-a prăbușit. Două dintre acestea au fost salvate din apă, una nevătamătată și alta în stare critică.

Cele șase persoane dispărute făceau parte dintr-o echipă de contructori care lucra la pod în momentul accidentului.

13:00Șeful poliției din Baltimore a anunțat că „nu este absolut niciun indiciu de terorism” privind incidentul din timpul nopții care a dus la prăbușirea podului.

„Anchetatorii noștri lucrează cu FBI și alte agenții federale și locale pentru a obține toate informațiile disponibile”, a declarat șeful poliției din Baltimore.

El a mai subliniat a primit sesizări privind miros de combustibil în zona unde s-a produs accidentul, dar nu a putut confirma încă dacă există scurgeri petroliere în râu.

Șeful departamentului de pompieri a precizat că nu există pentru moment informații dacă nava se confrunta cu probleme, dar poliția nu a apucat încă să vorbească cu căpitanul ei.

12:40 Pompierii au revizuit în scădere bilanțul persoanelor dispărute, de la 20 la 7. „Credem că la acest moment avem de-a face cu până la șapte persoane”, a declarat James Wallace, șeful departamentului de pompieri din Baltimore, citat de CNN.

Pompierii au subliniat că operațiunea de salvare este dinamică, fiind acoperită o zonă largă de căutare, iar numărul persoanelor dispărute se poate modifica pe timpul ei.

12:30 Două persoane au fost scoase din apă în viață în această dimineață, a anunțat departamentul de pompieri din Baltimore. Una dintre persoane este nevătămată, în timp ce a doua este în stare critică și a fost transferată la spital, potrivit CNN.

12:00 Nava care a lovit podul care s-a prăbușit aparține companiei de transport maritim Synergy Marine Group și naviga sub pavilion Singapore. „Cauza exactă a incidentului nu a fost încă determinată”, a transmis compania.

Compania a mai precizat că toți membrii echipajului au fost găsiți și nu există informații că ar fi fost răniți.

MarineTraffic, aplicația care monitorizează traficul naval, precizează că nava de containere se îndrepta spre Colombo, Sri Lanka, dar la ora 1.30, aceeași oră cu cea anunțată de pompieri pentru prăbușirea podului, își oprește cursul și este înconjurată de bărci de salvare.

11:40 Operațiunea de salvare este îngreunată de temperaturile sub 0 grade și vizibilitatea limitată, anunță pompierii din Baltimore, citați de CNN. Pompierii lucrează alături de Garda de Coastă și o echipă de scafandri, a declarat un purtător de cuvânt.

„S-a întâmplat la ora 1.30, când vizibilitatea este limitată, astfel că muncim din greu, având în vedere temperatura apei pentru a încerca să găsim și să salvăm victimele”, a declarat Kevin Cartwright.

El a precizat că temperatura pe care o resimte este de -1 grad Celsius. „Ar putea fi chiar mai puțin. Acest lucru ar putea reprezenta un risc pentru scafandrii noștri”.

El a subliniat că echipele care au intervenit acționează „metodic și în siguranță” pentru a se asigura că operațiunea se desfășoară fără ca nimeni să fie afectat.

10:55Circa 20 de persoane au căzut în apă în urma prăbușirii podului peste râul Patapsco, au anunțat autoritățile care au precizat că se confruntă „cu un incident cu numeroase victime”.

„Din ce știm, până la 20 de persoane ar putea fi acum în râul Patapsco, precum și mai multe vehicule”, a declarat un purtător de cuvânt al pompierilor pentru CNN.

Poliția a precizat că a fost anunțată despre incident la ora locală 1.35 (7.35 în România).

„Toate drumurile sunt închise în toate direcțiile după un incident pe I-695 Key Bridge. Traficul a fost redirecționat”, a transmis autoritatea pentru transporturi din Maryland pe X.

Imagini publicate pe rețelele de socializare arată porțiuni mari din pod care se prăbușesc în râu.