Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a avertizat luni încă o dată Israelul împotriva riscurilor unei ofensive la Rafah, reiterând opoziţia SUA faţă de o astfel de operaţiune în cadrul unei întâlniri cu ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, transmite marţi AFP.

Anthony BlinkenFoto: WIN MCNAMEE / Getty images / Profimedia

Secretarul de stat Antony Blinken "a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru asigurarea înfrângerii Hamas, inclusiv la Rafah, dar şi-a reiterat opoziţia faţă de o operaţiune terestră majoră la Rafah", a declarat într-un comunicat de presă Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Antony Blinken "a subliniat existenţa altor soluţii decât o invazie terestră pe scară largă, care ar asigura mai bine securitatea Israelului şi ar proteja civilii palestinieni", a continuat Miller.

Întâlnirea dintre Antony Blinken şi ministrul Yoav Gallant a avut loc luni, la Washington, după anularea în aceeaşi zi de către Israel a vizitei unei delegaţii de rang înalt în capitala americană. O anulare decisă ca reacţie la abţinerea americanilor în timpul votării luni, în Consiliul de Securitate al ONU, a unei rezoluţii în favoarea unui "încetări imediate a focului" în Fâşia Gaza.

"Sunt sigur că vom găsi alte modalităţi de a ne face cunoscute preocupările" cu privire la această ofensivă care ar prezenta riscuri "imense" pentru civili, a asigurat Matthew Miller mai devreme în cursul zilei de luni.

Potrivit acestuia, guvernul israelian nu a prezentat un plan coerent de evacuare a celor 1,4 milioane de civili prezenţi în Rafah, unde majoritatea şi-a găsit refugiu după ce a fugit de bombardamentele din nordul Fâşiei Gaza.

"Acest tip de invazie ar slăbi securitatea Israelului" şi "ar dăuna poziţiei sale în lume", a insistat el, în contextul în care SUA sunt sub presiune pentru a reduce sprijinul acordat Israelului. (Agerpres)