​Doi dintre autorii atacului de la Moscova soldat cu cel puţin 137 de morți și peste 180 de răniți plănuiseră inițial să comită atacul la sala de concerte Crocus City Hall în 9 martie, însă au renunțat după ce Statele Unite au avertizat Rusia, în acea perioadă, în legătură cu un atac terorist care ar putea viza „adunări mari” la Moscova, conform Unian.

Atac terorist la MoscovaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Doi dintre atacatori - Muhammadsober Faizov și Şamsidin Fariduni - au inspectat Crocus City Hall din Moscova de cel puțin cinci ori, cu două săptămâni înainte de atacul terorist. Ei au mers la sala de concerte înainte de spectacolele susținute de cântăreții ruși Grigori Leps și Shaman.

Atacul fusese planificat inițial pentru 9 martie, în timpul concertului „celui mai bun cântăreț al anului 2023” din Rusia

Potrivit datelor preliminare citate de Unian, inițial, cei patru au intenționat să comită atacul în timpul concertului din 9 martie al lui Shaman, votat de ruși „cel mai bun cântăreț al anului 2023” și considerat a fi o voce a propagandei Kremlinului.

Planurile lor au fost date însă peste cap de un avertisment al Ambasadei Statelor Unite în Rusia în legătură cu un atac terorist care ar putea viza „adunări mari” la Moscova.

Conform surselor citate, înainte de atacul din 22 martie Şamsidin Fariduni a mers în repetate rânduri la Crocus City Hall pentru a studia sala de concrete, una dintre dăți fiind 7 martie.

Înainte, atacatorii ar fi vizat un alt loc, existând imagini cu Şamsidin Fariduni la centrul cultural din Klimovsk.

Atacul terorist ar fi fost planificat și pregătit o lungă perioadă de timp, mai spune sursa citată.

Atacul de la Crocus City Hall este cel mai sângeros din Rusia din ultimele două decenii. Atacul a avut loc la doar o săptămână după ce Putin şi-a asigurat al cincilea mandat prezidenţial, iar evenimentul este de natură să-i afecteze imaginea de lider care se prezintă ca o persoană capabilă să garanteze ordinea.

Vladimir Putin a declarat duminică zi de doliu naţional pentru cele 137 de victime ale atacului, după ce a promis că îi va pedepsi pe toţi cei care s-au aflat în spatele atacului.

Cine sunt cei patru suspecţi arestați pentru atacul de la Moscova

Presupușii atacatori au fost aduși în faţa instanţei separat, duminică, iar trei dintre ei au pledat „vinovat” pentru toate acuzaţiile, potrivit agenţiei de stat TASS. Ei sunt Dalerdjon Mîrzoev, Saidakrami Raceabalizoda, Şamsidin Fariduni şi Muhammadsobir Faizov.

Toţi cei patru sunt din Tadjikistan şi se aflau în Rusia cu vize temporare sau expirate.

Cei patru au fost audiați cu ușile închise, fără a permite accesul publicului.

CNN a sumarizat ce se ştie până acum despre cei patru suspecţi ai atacului de la sala de concerte din Moscova în care au murit cel puţin 137 de persoane, în timp ce peste 180 au fost rănite. Dintre acestea, cel puţin 100 au rămas în spital, unele fiind în stare gravă.

Dalerdjon Mîrzoev: Bărbatul de 32 de ani a fost primul acuzat adus în faţa instanţei. Mîrzoev, din Tadjikistan, avea permis de şedere temporară pentru trei luni în oraşul Novosibirsk din sudul Rusiei, în Siberia, dar acesta expirase, potrivit RIA Novosti.

Saidakrami Raceabalizoda: Bărbatul a fost cel de-al doilea audiat şi a declarat în faţa instanţei că avea documente de înregistrare ruseşti, dar că nu-şi aminteşte unde se află acestea. El a comunicat prin intermediul unui interpret, potrivit RIA Novosti. Raceabalizoda s-ar fi născut în 1994.

Şamsidin Fariduni: S-a născut în 1998 în Tadjikistan şi este cetăţean al ţării din Asia Centrală. Fariduni a fost angajat oficial la o fabrică din oraşul rus Podolsk şi era înregistrat în oraşul Krasnogorsk, potrivit presei de stat RIA Novosti.

Muhammadsober Faizov: Cel de-al patrulea acuzat părea că nu poate să răspundă întrebărilor, bărbatul fiind într-un scaun cu rotile. A fost însoţit de un medic la înfăţişarea în faţa instanţei. Faizov era şomer, iar înainte a lucrat într-o frizerie din Ivanovo, un oraş situat la nord-est de Moscova. El este înregistrat în acest oraş, potrivit RIA Novosti, și s-ar fi născut în 2004.

Potrivit imaginilor care au ajuns și pe reţelele sociale, suspecții au apărut în sala de judecată cu diverse echimoze.

Un suspect a fost adus într-un scaun cu rotile şi ținea ochii închiși, un altul avea un bandaj în dreptul urechii drepte, altul avea un ochi vânăt şi o pungă de plastic ruptă în jurul gâtului, iar un al patrulea suspect cu faţa umflată părea dezorientat şi se străduia să îşi ţină ochii deschişi.