Kremlinul a difuzat duminică imagini cu președintele rus Vladimir Putin participând la un priveghi în memoria celor uciși în atacul de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova.

Vladimir Putin aprinzând lumânări pentru victimele atacului de la MoscovaFoto: Mikhail Metzel / AFP / Profimedia

Fără a se preciza locul în care se află, înregistrarea video difuzată de Kremlin îl arată pe liderul rus aprinzând lumânări lângă un crucifix cu Iisus Hristos, înainte de a-și face cruce de mai multe ori, relatează Sky News.

„Președintele a adus un omagiu celor uciși în atacul terorist de la Crocus City Hall”, a scris Kremlinul, aceasta fiind singura informație ce însoțește înregistrarea video, care nu are sunet.

Numărul morților în urma atacului sângeros de vineri seară la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova a ajuns la 137, iar cel al răniților la peste 150, potrivit ultimului bilanț comunicat de autorităție ruse. Urmărește ultimele informații despre atacul de la Moscova

Zi de doliu național în Rusia

Vladimir Putin a decretat duminică zi de doliu naţional după masacrul de vineri seară, cel mai sângeros atac de pe teritoriul european revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS).

Indivizi înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj au pătruns în sala de concerte Crocus City Hall, înainte să deschidă focul cu arme automate asupra mulţimii şi să declanşeze un incendiu folosind un lichid inflamabil.

Denunţând un act „terorist barbar”, preşedintele Vladimir Putin a promis, într-un discurs televizat sâmbătă, că vinovaţii vor fi cu toţii pedepsiţi. Liderul rus a anunţat că „cei patru autori” ai atacului au fost arestaţi „în timp ce se îndreptau spre Ucraina”, fără a menţiona revendicarea grupării jihadiste Statul Islamic.

Kremlinul anunţase anterior „arestarea a 11 persoane, între care patru terorişti implicaţi în atentat”. Aceşti patru „cetăţeni străini” au fost capturaţi în regiunea Briansk, la graniţa cu Ucraina şi Belarus, au susținut autorităţilor ruse.

Acest atac, care a avut loc la o sală de concerte din Krasnogorsk, la nord-vest de capitala Rusiei, este cel mai grav atentat terorist din Rusia în ultimii 20 de ani şi cel mai sângeros revendicat de ISIS în Europa.

Căutările printre dărâmăturile clădirii devastate de flăcări şi al cărei acoperiş s-a prăbuşit parţial continuă şi ar putea dura câteva zile, iar bilanţul morţilor ar putea creşte.

Statul Islamic, împotriva căruia Moscova luptă în Siria şi care activează, de asemenea, în Caucazul rus, a comis deja atacuri în Rusia de la sfârşitul anilor 2010, însă gruparea nu a revendicat niciodată responsabilitatea pentru un atac de o asemenea amploare.