Un fost ministru de externe de orientare proeuropeană a obținut o victorie surprinzătoare în primul tur al alegerilor prezidențiale din Slovacia și se va confrunta în „finala” scrutinului cu cu un aliat-cheie al premierului populist Robert Fico, transmite Reuters.

Ivan Korcok a câștigat clar primul tur al prezidențialelor din SlovaciaFoto: EMIL VAŠKO / News and Media / Profimedia

Alegerile prezidențiale din Slovacia reprezintă pentru Fico - ale cărui poziții privind Ucraina au stârnit reacții critice pentru că este apropiat prea mult de Rusia - șansa de a-și consolida controlul asupra puterii.

Schimbarea politicii externe a guvernului, încercările de a revizui legislația penală a țării și conflictele cu mass-media au dus la o serie de proteste și la critici din partea președintelui Zuzana Caputova, 50 de ani, care a fost un adversar înverșunat al lui Fico, dar care nu a candidat pentru un nou mandat.

Ivan Korcok a câștigat primul tur al prezidențialelor

Ivan Korcok, 59 de ani, un diplomat de carieră care a fost ministru într-un guvern anterior, încearcă să îi succeadă Caputovei și a obținut cele mai multe voturi dintre cei nouă candidați în primul tur.

Scorul său de 42,5% din voturi, cu 99,9% din circumscripții numărate, a fost mai mare decât cel de 37,1% a lui Peter Pellegrini, 48 de ani, președintele parlamentului, care conduce partidul Hlas (Vocea), care participă la guvernare.

Cei doi vor se vor confrunta în turul doi pe 6 aprilie.

„Cu siguranță trebuie să mă adresez zecilor de mii de alegători ai coaliției de guvernare care nu sunt de acord cu direcția în care guvernul trage Slovacia", le-a spus Korcok susținătorilor săi.

Un fost șef al Curții Supreme, Stefan Harabin, tot cu poziții publice pro-ruse, a obținut al treilea cel mai mare număr de voturi - 11,75%, după ce a fost sprijinit de un partid naționalist care se află, de asemenea, în coaliția guvernamentală.

Alegătorii săi l-ar putea ajuta pe Pellegrini în turul 2.

Peter Pellegrini este un aliat-cheie al premierului Robert Fico

Fico și partidul său de stânga Smer, aflat la guvernare, au câștigat alegerile parlamentare din septembrie anul trecut cu promisiunea de a opri ajutorul militar acordat Ucrainei și de a menține sprijinul pentru persoanele afectate de creșterea prețurilor.

Pellegrini, fost prim-ministru și fost membru al Smer, a avut un rol-cheie în formarea coaliției de la putere și a declarat că rezultatele din primul tur de sâmbătă au arătat că majoritatea nu dorește un președinte „liberal-dreapta-progresist" care ar intra în conflict cu guvernul.

„Majoritatea din Slovacia și-a exprimat interesul de a avea un președinte care să apere interesele statului național", a spus el.

Președintele Slovaciei nu deține multe puteri executive, dar are un rol în numirea guvernului și a celor din funcții înalte din justiție: Poate, de asemenea, să se opună prin veto la legi și să influențeze dezbaterea publică, așa cum a făcut deseori liberalul Caputova.

În trecut, alegătorii slovaci au preferat să nu ofere partidului de la putere și președinția. Așa s-a întâmplat și în 2019, când Caputova a câștigat președinția, în condițiile în care sentimentul anticorupție din țară a afectat partidul lui Fico, care era la guvernare atunci.

„Aceste alegeri vor arăta dacă protestele în masă care au avut loc la Bratislava și în alte orașe mari în ultimele săptămâni sunt susținute și de oamenii care de obicei își exprimă dezaprobarea la secțiile de votare", a declarat Radoslav Stefancik, analist politic la Universitatea de Economie din Bratislava, capitala.