Cel puțin 40 persoane au fost ucise și 145 rănite într-un atac armat care a avut loc astăzi la sala de concerte Crocus City Hall din apropierea Moscovei, relatează agenția rusă de presă de stat TASS. Agenția de știri RIA a precizat că cel puțin trei persoane în haine de camuflaj au deschis focul în sala de spectacole Crocus City Hall.

Giorgia MeloniFoto: Damian Burzykowski / Zuma Press / Profimedia

Iată principalele reacții la atacul armat revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic:

Rusia:

A fost un „atac terorist sângeros” și o „crimă monstruoasă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

Ucraina:

Ucraina, care se confruntă de doi ani cu o ofensivă militară rusă, „nu a avut absolut nimic de-a face” cu atacul, a declarat un consilier al președinției ucrainene, Mihaïlo Podoliak.

Serviciile secrete ucrainene au declarat: „Atacul terorist de la Moscova este o provocare planificată și deliberată de către serviciile speciale rusești la ordinul lui (Vladimir) Putin.

Scopul său este de a justifica lovituri și mai dure împotriva Ucrainei și o mobilizare totală în Rusia”.

ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist” de la Moscova, a declarat într-un comunicat purtătorul său de cuvânt adjunct, Farhan Haq.

Statele Unite:

Casa Albă a declarat că „este alături de victimele teribilului atac”.

„Imaginile cu împușcăturile din Moscova sunt groaznice și greu de privit”, a declarat vineri Casa Albă, după atacul armat din capitala Rusiei.

În același timp, Casa Albă i-a avertizat pe americanii aflați la Moscova vineri seară să rămână la adăpost.

Franța:

„Imaginile care ne parvin de la Moscova sunt teribile”, a reacționat Ministerul francez de Externe într-un mesaj postat pe X, denunțând „acte abominabile”.

Italia:

„Oroarea masacrului civililor nevinovați de la Moscova este inacceptabilă”, a declarat premierul italian Giorgia Meloni.

Spania:

„Suntem șocați”, a declarat Ministerul de Externe pe X. „Spania condamnă toate formele de violență”.

Uniunea Europeană:

„UE este șocată și consternată”, a declarat acest purtător de cuvânt, Peter Stano. „UE condamnă toate atacurile împotriva civililor”.

Israel:

„Întristat de evenimentele tragice din această seară de la Moscova. Inimile noastre sunt alături de familiile victimelor și de toți cei afectați”, a declarat ministrul israelian de Externe, Israel Katz, pe X.

Autoritatea Palestiniană:

„Președinția își exprimă condamnarea fermă”, a declarat biroul președintelui palestinian Mahmoud Abbas, reafirmând „respingerea terorismului de către președintele Abbas”.

Mexic:

„Deplângem pierderea regretabilă de vieți omenești și respingem orice act de violență împotriva vieții civililor”, a declarat Ministerul mexican de Externe pe X.

Venezuela:

„Ne exprimăm sprijinul pentru președintele Vladimir Putin și ne ridicăm vocea pentru a respinge categoric orice act de violență”, a declarat președintele venezuelean Nicolás Maduro, pe X.