​Congresul de la Washington urmează să interzică ambasadelor americane să arboreze steagul curcubeu al comunităţii LGBT, o victorie pentru legiuitorii conservatori, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

Steagul LGBT pe consulatul general al SUA din CracoviaFoto: Beata Zawrzel-Nur Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Această măsură face parte dintr-o bătălie ideologică veche între democraţi şi republicani. Ea s-a strecurat în bugetul federal, un text de peste 1.000 de pagini, prezentat joi de către aleşi.

Amendamentul inclus în proiectul de buget afirmă că nu pot fi folosite fonduri pentru a „arbora sau afișa deasupra unei clădiri a Departamentului de Stat al Statelor Unite” alte steaguri decât cel al SUA, precum și steaguri oficiale pentru prizonierii de război, soldații dați dispăruți în timpul misiunilor, ostatici sau americanii încarcerați abuziv.

În timpul preşedinţiei lui Donald Trump, şeful diplomaţiei americane de atunci Mike Pompeo a ordonat ca numai steagul american să fie arborat pe catargele ambasadelor, provicând proteste din partea comunității LGBT.

Joe Biden, care se află la putere din 2021, a făcut din apărarea minorităţilor sexuale o axă a diplomaţiei sale.

Secretarul său de Stat Antony Blinken nu doar a autorizat, ci a încurajat misiunile americane să ridice steagul curcubeu, în iunie, luna „Gay Pride” în Statele Unite.

Preşedintele american ar urma să autorizeze interdicţia anunţată joi, întrucât este prevăzută de un text care este necesar să fie adoptat până la sfârşitul acestei săptămâni.