Mexicul a depus un memoriu în instanța americană în sprijinul opoziției Departamentului de Justiție al SUA față de o lege din Texas, susținută de republicani, care ar împuternici autoritățile statului să aresteze și să urmărească penal migranții și solicitanții de azil suspectați că au trecut ilegal frontiera dintre SUA și Mexic, potrivit Reuters.

Autoritățile din Texas a instalat la graniţă garduri de sârmă ghimpată pentru a opri valul de migranţiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Mexicul este profund îngrijorat de faptul că legea va fi aplicată într-un mod discriminatoriu și se teme că aplicarea acesteia va duce la hărțuirea, reținerea, îndepărtarea și criminalizarea necorespunzătoare a cetățenilor mexicani și a persoanelor cu aspect latino”, se arată în document.

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis marţi să permită intrarea în vigoare a unei legi în statul Texas, susţinută de republicani, care permite autorităţilor să aresteze persoanele suspectate că au trecut ilegal frontiera dintre Mexic și SUA, respingând astfel o solicitare a administraţiei preşedintelui Joe Biden care argumenta că legea ar încălca Constituţia americană, relatează Reuters.

Curtea Supremă a SUA are o majoritate conservatoare de 6-3, iar cei trei judecători liberali ai săi au avut marţi opinii divergente faţă de colegii conservatori. Judecătoarea Sonia Sotomayor, într-o opinie divergentă căreia i s-a alăturat şi colega sa liberală Ketanji Brown Jackson, a declarat că hotărârea Curţii Supreme ar invita la „continuarea haosului şi a crizei în aplicarea legii imigraţiei”. Judecătoarea liberală Elena Kagan a scris şi ea o opinie separată.

Ce prevede legea din Texas

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a semnat în decembrie anul trecut legea, cunoscută sub numele de SB 4, care autorizează forţele de ordine ale statului să aresteze persoanele suspectate că au intrat ilegal în Statele Unite, acordând astfel poliţiştilor locali puteri delegate de mult timp guvernului american. Abbott a declarat că legea este necesară din cauza eşecului administraţiei Biden de a aplica legile federale care incriminează intrarea sau reintrarea ilegală, declarând într-o conferinţă de presă din 18 decembrie că „lipsa deliberată de acţiune a lui Biden a lăsat Texasul să se descurce singur”.

Modul în care preşedintele democrat a gestionat numărul record de imigranţi prinşi trecând ilegal frontiera dintre Mexic și SUA în timpul preşedinţiei sale a atras critici dure din partea republicanilor. Abbott şi alţi republicani au declarat că Biden ar fi trebuit să păstreze politicile restrictive ale fostului preşedinte Donald Trump, candidatul partidului lor care va fi din nou rivalul lui Biden la alegerile prezidenţiale americane din 5 noiembrie.

Legea texană face din intrarea sau reintrarea ilegală în Texas o infracţiune de stat, cu pedepse cuprinse între 180 de zile de închisoare şi 20 de ani de închisoare. Conform acesteia, judecătorii magistraţi din Texas vor fi obligaţi să ordone migranţilor să se întoarcă în Mexic, cu pedepse de până la 20 de ani pentru cei care refuză să se conformeze.

Citește și: SUA: Guvernatorul republican al Texasului şi guvernul federal de la Washington îşi dispută autoritatea asupra frontierei asaltate de migranţi